Hof van Nassau: Onze bewoners wonen in hun eigen woning

STEENBERGEN – Marcha Kwisthout is de locatiemanager van nu nog de tijdelijke Lindenburgh in Nieuw-Vossemeer, maar na de verhuizing van het Hof van Nassau. Ze werkt bij het geven van leiding aan alle teamleiders nauw samen met Marleen Arensman, de coördinator facilitair. Haar taken zijn zeer afwisselend. “Die lopen van heel operationeel, zoals het meenemen van onze medewerkers in de visie die we hebben, tot het opstellen van de begroting of de zorg voor de leefbaarheid van het totale gebouw”.

Marcha Kwisthout legt uit dat het Hof van Nassau bestaat uit woningen. “We hebben 12 woningen voor bewoners die vallen onder psychogeriatrie – met een dementie aandoening – en 3 woningen voor bewoners met een lichamelijke aandoening. Ik zeg heel bewust woningen, want dat is een belangrijk onderdeel van ons concept. Onze bewoners wonen in hun eigen woning. Per woning acht bewoners, die er elk hun eigen appartement hebben. Daarnaast biedt Hof van Nassau ook dagverzorging, met twee groepen cliënten, 22 in het totaal”.

Klein dorp

“In Hof van Nassau gaan we werken met een heel duidelijke visie, waarbij het leef- en woongenot van onze bewoners zo optimaal mogelijk moet zijn. Het draait er daarbij vooral om onze bewoners met een vorm van dementie kunnen leven in maximaal verantwoorde vrijheid. Daar is het Hof van Nassau speciaal voor ontworpen. Het biedt wooncomfort in de woningen, die ieder een gezamenlijke huiskamer hebben met faciliteiten om er zelf te kunnen koken. De woningen liggen aan een prachtige binnentuin, waar bewoners vrij rond kunnen lopen. Hof van Nassau is als een klein dorp. Met een eigen restaurant, met een winkel, een werkplaats, een fysiotherapeut en een kapsalon”.

De elementen weer kunnen voelen

“We maken gebruik van geavanceerde domotica, waardoor de bewoners, afgestemd op hun eigen kunnen, zich zo vrij mogelijk kunnen bewegen. De technologie zorgt ervoor dat ze er zelf op uit kunnen gaan. Tachtig procent van de bewoners heeft de vrijheid om zelfstandig naar de tuin of het restaurant te gaan. Voor de meesten is het belangrijk dat ze uit eigen beweging of met hulp naar buiten kunnen. Zelf de elementen van het weer voelen. En sterker nog: we gaan ze stimuleren om er op uit te gaan. Als ze naar het restaurant willen of de winkel, dan moeten ze – net als vroeger thuis – hun jas aan en maken ze een wandeling in de buitenlucht”.

Tachtig procent minder medicijngebruik

Het meer bewegen en het bijvoorbeeld ook zelf helpen bij het koken, heeft een positieve invloed op de gezondheid van de bewoners. Ervaring die is opgedaan in het verpleeghuis Vissershaven in Bergen op Zoom toont aan dat het medicijngebruik tot wel 80 procent kan dalen. “Deze visie vraagt overigens niet alleen wat van de bewoners, maar ook van onze medewerkers. Ze moeten ook leren loslaten en de bewoners ruimte geven. Met de techniek kunnen de bewoners worden gevolgd als dat nodig blijkt. En onze medewerkers krijgen straks ook ‘pleindienst’. Ze houden dan een oogje op de bewoners die in de tuin aan de wandel zijn”.

Aftellen

Ook de gedreven Marcha Kwisthout vertelt honderduit over de opzet van Hof van Nassau. Uit haar verhaal halen we slechts een aantal zaken. Het gesprek werd afgesloten met de vraag hoe toekomstige bewoners tegen de verhuizing aankijken. “Dat is wisselend. Sommige bewoners zien er tegenop. Het is nieuw en onbekend, het is ook een verandering. Niet alle bewoners vinden dat prettig. Maar er zijn ook heel wat positieve reacties. Een voorbeeld daarvan is een bewoonster van de tijdelijke Lindenburgh. Zij kan haast niet wachten en gebruikt een aftelkalender om de dagen naar de verhuizing af te tellen”.

Door: Peter Vermeulen

——————————————————–

Dit artikel maakt onderdeel uit van de special ‘Hof van Nassau’ uit de Steenbergse Courant editie van vrijdag 16 november. Deze special is mede mogelijk gemaakt door de volgende organisaties:

TanteLouise: Op een waardige manier oud worden, of u nu thuis woont of in één van de zorg- of verpleegcentra: tanteLouise biedt de beste zorg, waar thuis ook is. Meer informatie: tantelouise.nl.

Gemeente Steenbergen: Gemeente Steenbergen is erop gericht om alle taken uit te voeren die in direct belang zijn voor de inwoners van de gemeente Steenbergen. Meer informatie: gemeente-steenbergen.nl.  

Leys: Leys is dé specialist als u het heeft over gereedschappen, hang- en sluitwerk, PBM en ijzerwaren. Meer informatie: leys.nl.

Bouwgroep De Nijs-Soffers: Bouwgroep de Nijs – Soffers is een breed georiënteerde allround ontwikkelende aannemer. Meer informatie: bouwgroepdenijssoffers.nl.

Albert Heijn Achterberg Steenbergen: Albert Heijn Achterberg combineert het sterke merk Albert Heijn met het persoonlijke en betrokken ondernemerschap van familie Achterberg. Meer informatie: albertheijnachterberg.nl.

Bravis Ziekenhuis Bergen op Zoom & Roosendaal: Bravis Ziekenhuis beschikt over een deskundig en enthousiast team van medewerkers, medisch specialisten en vrijwilligers die voor u klaar staan. Meer informatie: bravisziekenhuis.nl.

Consyst: Consyst adviseert, realiseert en beheert geïntegreerde communicatiesystemen voor de oproepafhandeling van zorgoproepen, calamiteiten, welzijn en persoonlijke veiligheid. Meer informatie: consyst.nl.

Scalda College: Scalda is een school voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie en verzorgt toegankelijk en veelzijdig onderwijs. Meer informatie: scalda.nl.

Happy Nurse: HappyNurse biedt hoog gekwalificeerd verpleegkundig personeel, zowel bij u thuis als bij zorginstellingen in heel Nederland. Meer informatie: happynurse.nl.

De Keerzijde: De Keerzijde is het trainingsbureau voor zorginstellingen. Meer informatie: dekeerzijde.com.

Sweegers en De Bruijn: Sweegers en de Bruijn adviseert een scala aan bedrijven, overheden en bouwpartners op het gebied van comfort, functionaliteit, duurzaamheid en veiligheid. Meer informatie: swebru.nl.

DWT Groep: DWT Groep verzorgd op het gebied van totaalinstallaties alle technieken in en om uw gebouw. Meer informatie: dwtgroep.nl.

Tieleman Keukens Middelharnis: Tieleman Keukens is een keukenspecialist die keukens levert en monteert door heel Nederland en zelfs daarbuiten. Meer informatie: tielemankeukens.nl

Detron: Detron is dé ICT-dienstverlener die (hybride) clouddiensten, werkplekmanagement, lifecycle services, IT-security services en (unified) communications-oplossingen levert. Meer informatie: detron.nl.

Mart Brusselaars Steenbergen: Mart Brusselaars Zonwering is uw partner voor zonweringen en rolluiken in de regio Steenbergen, West-Brabant en Zeeland! Meer informatie: martbrusselaarszonwering.nl.

Ligne Netwerk Notarissen Steenbergen: Ligne Netwerk Notarissen staat altijd voor je klaar om de belangrijkste momenten van je leven juridisch goed te regelen. Meer informatie: netwerknotarissen.nl.

SDW Zorg: SDW Zorg wil dat mensen met een verstandelijke beperking leven zoals zij dat willen. Meer informatie: sdw.nl.

Van Egeraat Verhuizingen Bergen op Zoom: UTS Van Egeraat Verhuizingen is een professioneel verhuisbedrijf met een brede dienstverlening, dé verhuisspecialist van West-Brabant. Meer informatie: egeraat.nl.

Brain Trainer Plus: Brain Trainer Plus stimuleert het denkvermogen en het geheugen van ouderen en mensen met beginnende dementie. Meer informatie: braintrainerplus.com.

Bedrijfsartsen5 ZuidWest: BedrijfsArtsen5 ZuidWest richt zich op ondersteuning van werkgevers bij de uitvoering van arbo- en verzuimbeleid. Meer informatie: ba5-zuidwest.nl.

De Bont Elektro- en beveiligingstechniek: De Bont is een totaalaanbieder van elektro- en beveiligingstechniek, die bekend staat om zijn scherpe prijzen in de aannemerij. Meer informatie: debontelektrotechniek.nl.

Culinair Kommers: Culinair Kommers bereidt ambachtelijke en verse maaltijden, zo vers en smaakvol als thuis. Meer informatie: culinairkommers.nl.

Lekz: Lekz is een werving- en selectiebureau gespecialiseerd in bemiddeling in de zorg tussen werkgevers en werkzoekenden. Meer informatie: lekz.nl.

Het Koestermoment Uitvaartzorg Steenbergen: Het Koestermoment vertaald uitvaartwensen tot een persoonlijk afscheid waar iedereen aan mag bijdragen. Meer informatie: hetkoestermoment.nl.

Kats Bewaking Bergen op Zoom: Kats Bewaking levert beveiligingsdiensten, zoals alarmopvolging, surveillance, continue bewaking en andere soorten beveiliging. Meer informatie: kats.nl.

Guido Smout Schilderwerken Nieuw-Vossemeer: Guido Smout Schilderwerken  staat voor vakmanschap, kwaliteit en service. Meer informatie: gsmout.nl.

Huijgens Verhuurbedrijf Halsteren: Huijgens Verhuurbedrijf is een verhuurbedrijf met een compleet assortiment verhuurmaterialen en is daarnaast ook inzetbaar voor de gehele facilitaire levering van uw event. Meer informatie: huijgens.net.

Sardonus Promoties: Sardonos Promoties is een begrip als het gaat om de complete verzorging en organisatie van feesten en evenementen.