Hoeve Karolina al 100 jaar een thuis voor de familie Breure

DINTELOORD – Twee zakken met sperziebonen staan op de stoep bij Kees en Willeke Breure. Verser kan het niet, want ze zijn vanochtend vroeg van het land gehaald zodat ze straks pijlsnel in de winkel liggen. Hoewel het werk gewoon doorgaat, spelen er al wel lichte zenuwen op voor het feestje dat dit weekend op Hoeve Karolina gevierd gaat worden. Al drie generaties lang staan er Breures aan het roer op de Dinteloordse boerderij en het 100-jarig bestaan is iets om uitgebreid bij stil te staan.

“Dat heeft niks te maken met opschepperij, maar juist alles met dankbaarheid. Dankbaar dat we dit jubileum kunnen vieren met onze familie en alle mensen die bij ons bedrijf betrokken zijn. Hoeve Karolina is een bijzondere plek waar familieleden echt heimwee naar kunnen hebben, ook al zijn ze al lang geleden verhuisd”, vertelt Willeke Breure, die de boerderij sinds 2000 met haar man Kees runt.

Goed voor je personeel

Kees Breure kent het gevoel van heimwee niet, want hij woont al zijn hele leven op de boerderij. De geschiedenis van Hoeve Karolina voert terug naar de overgrootvader van Kees, Leen Breure, die de boerderij pachtte samen met twee jagersvrienden. “Mijn opa Kees, naar wie ik ben vernoemd, overleed toen mijn vader, Gerard Breure, pas 21 jaar was. Hij zat toen in militaire dienst maar mocht vervroegd uittreden om de boerderij over te nemen. De medewerkers op de hoeve hebben hem toen opgeleid. Daar heeft hij het nog steeds over, hoe goed ze hem hebben geholpen destijds. Hij heeft me ook geleerd om altijd goed te zijn voor je personeel, en dat hebben wij samen hoog in het vaandel staan. Mijn vader is inmiddels 85 jaar en zijn gezondheid gaat achteruit, maar hij heeft nog steeds maar een hobby en dat is dit bedrijf.”

Grootste geluk

De werkzaamheden op Hoeve Karolina zijn vanzelfsprekend wel enorm veranderd in de loop der tijd. Inmiddels zit Willeke regelmatig achter de computer om alle administratie te doen die hoort bij het huidige boerenleven. “Er komt behoorlijk wat bij kijken met zaken als certificering, en daarom hebben we ook adviseurs om ons heen verzameld die ons helpen. Dat is gewoon een kwestie van niet zeuren en “deal with it”. Je tegen die regels verzetten heeft helemaal geen zin”, zegt Willeke. Haar grootste geluk haalt ze uit de schapen die op de dijken rondom grazen. “Ik vind gewoon dat er dieren horen op een boerderij, en zeg nu zelf: die grazende kuddes zien er toch prachtig uit als je komt aanrijden?”
Kees Breure gunt zijn vrouw haar dieren, maar zijn passie ligt toch echt op het land, bij de akkerbouw. “En dat is uiteindelijk ook waar we onze boterham mee verdienen.”

Bedrijf voortzetten

Dat Hoeve Karolina toekomstbestendig is, blijkt wel uit de verzorgde website en de aanwezigheid op Facebook. Oudste dochter Eveline heeft die taak op zich genomen. Hun andere dochter, Lieselotte, studeert nog, maar in drukke tijden helpt zij ook graag mee op de boerderij. “Er is absoluut interesse van hun kant om het bedrijf voort te zetten, maar ik wil ze eerst graag de ruimte geven om hun eigen ontwikkeling door te maken”, aldus Kees Breure.

Feest

Voor de festiviteiten rondom het 100-jarig bestaan ontvangen ze deze vrijdagavond een hoop gasten op de boerderij, voornamelijk vrienden en zakenrelaties. Zondag is er dan nog een familiefeest. “Omdat we nu eenmaal vrij close zijn en we dan tijd hebben om met elkaar te praten, legt Willeke uit. We zijn al lang bezig met de voorbereidingen, dus ik heb er alle vertrouwen in dat we er volop van gaan genieten.”

Foto (l): Het echtpaar Breure viert deze vrijdag dat Hoeve Karolina al 100 jaar in de familie zit.
Foto (r): Een archieffoto van Hoeve Karolina. Een exact jaartal ontbreekt, maar het moet rond 1924 zijn geweest.

Door: Nicole van de Donk