Hoera! Eindelijk is Sinterkaas in Dinteloord!

DINTELOORD – Ze moesten er lang op wachten, de kinderen uit Dinteloord. Maar zaterdag was het eindelijk zover. Sinterklaas en zijn Pieten kwamen met de pakjesboot aan in de haven. Ozosnel bleef op stal, want de Sint maakte een wandeling langs alle kinderen.

‘Waar is dat podium toch?’

Al weken waren de kinderen van de basisscholen bezig met de intocht van Sinterklaas. Want ze moesten al zo lang wachten om hem weer te kunnen zien. En nu de winkeliersvereniging, die altijd het feest van Sinterklaas organiseert, te horen had gekregen dat de Sint niet lang tussen heel veel mensen mocht staan, moest er iets verzonnen worden. Daarom maakten de kinderen tekeningen, met pijlen erop, die de Sint de weg zouden kunnen wijzen naar het podium. Want Sinterklaas gaat altijd op het podium. Dat hoort zo. Op de kade liep het tegen half drie aardig vol. Kinderen, verkleed al Sint of Piet, jongeren die héél graag pepernoten wilden en ouders, opa’s en oma’s. Daar stond ook Pieter van den Hil, samen met wethouder Esther Prent. Ook zij waren een beetje ongerust. “Ik hoorde net via de telefoon dat de Pieten die hier al rondlopen zich een beetje zorgen maken” legde hij gespannen uit. “Want Sinterklaas is hier al zo lang niet geweest. Als hij de weg nog maar kan vinden!” Gelukkig klonk al snel de hoorn van pakjesboot 15. “Kijk, daar staat Sinterklaas!” gilt Hendrik opgetogen. “Ik zei het toch!” Volharding Dinteloord zette ‘Zie ginds komt de stoomboot’ in en majorettevereniging ‘Les Fleurs’ uit Stampersgat voerden een leuk dansje op. Sinterklaas zwaaide naar iedereen en was dolgelukkig weer in Dinteloord te zijn. “O, wat zie ik weer veel bekende gezichtjes!” juichte hij. “Wat zijn jullie allemaal groot geworden.” Toen de boot was aangemeerd zette Sinterklaas eindelijk voet aan wal. Hij had voor alle kinderen tijd om een handje te geven of een mooie tekening in ontvangst te nemen. En wat zag hij dáár? En hele mooie staf. Die zou de Sint wel willen ruilen met zijn eigen staf. Nee, helaas, dat ging niet door. Maar waar was nou de wethouder? “Esther, waar ben je?” riep de Sint zoekend uit. “Hier Sinterklaas. Boven op de brug! We zijn het podium kwijt” riep Esther Prent ongerust. “Weet u soms waar het is?”

‘Gelukkig hangen overal pijlen’

Dat wist de Sint ook niet, en daar waren de Pieten juist zo bang voor. Maar, geen nood, de ‘Nietpieten’ maakten met hun nietmachine snel de tekeningen van de kinderen vast. En zo volgde Sinterklaas de pijlen. Door de Oostvoorstraat, waar alle kinderen achter het lint stonden te wachten. Op een handje of box van Sinterklaas. Om hun tekening te geven of een selfie te laten maken. Want Sinterklaas had alle tijd. Toch moest hij even een korte pauze nemen. De verkoopsters van kringloopwinkel Dinteloordje keken vreemd op toen de Goedheiligman plots binnenstapte. Niet om cadeautjes te kopen, maar soms is een sanitaire stop noodzakelijk. Buiten wachtte iedereen geduldig en stopten de Pieten de handjes nog eens vol met strooigoed of een gevulde snoepzak. Of ze daagden kinderen uit ‘push-ups’ te doen. Nou dat lieten ze zich geen 2 keer zeggen. De sfeer was opperbest en samen met de kinderen en de Pieten kwam de Sint uiteindelijk bij het podium uit. Gelukkig! Want een intocht van de Sint zonder podium dat is in Dinteloord onmogelijk!

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Beelden bij dit artikel