‘Hoe je 100 wordt? Dat ben je voor je er goed en wel erg in hebt!’

STEENBERGEN – ,,Je hoeft pas over tien jaar terug te komen hoor,’’ zei Piet van Treijen vanmiddag, in de volste overtuiging dat hij nog wel een poosje vooruit kan. Afgelopen zondag werd de uit Lepelstraat afkomstige Steenbergenaar honderd jaar, maar dat valt hem zeker niet aan te zien, vond ook burgemeester Ruud van den Belt, die de eeuwling vanmiddag vereerde met een felicitatiebezoek.

Tot een half jaar geleden fietste Piet van Treijen nog volop rond. Als gevolg van een TIA en evenwichtsproblemen, voortkomend uit zijn slechte gehoor, kan hij dat nu niet meer. Maar verder voelt hij zich prima en mag hij nog graag biljarten in Onze Stede, waar hij sinds drie jaar woont.

Op z’n negentigste verhuisde hij pas naar een aanleunwoning op De Wei. Zijn vrouw Corrie overleed in 2002, op 82-jarige leeftijd. Samen brachten ze vier kinderen groot, drie zoons en een dochter, die op hun beurt voor vijf kleinkinderen zorgden.

De heer Van Treijen is ondertussen ook al overgrootvader, van vijf achterkleinkinderen. Met z’n allen vierden ze (o)pa’s 100ste verjaardag afgelopen zondag, maar ook vanmiddag stond er weer koffie met gebak klaar. ,,Waarom krijg ik als oudste het kleinste stukje taart,’’ grapte de jarige, die zo te horen niet gauw om een praatje verlegen zit en zijn levensverhaal in geuren en kleuren weet te vertellen.

,,Vanaf m’n dertiende heb ik altijd hard gewerkt. Eerst bij het loonbedrijf van m’n ouders, later als zelfstandig boerke en toen dat niet meer genoeg opleverde ben ik van alles gaan doen. Ik heb in de bouw, maar ook aan het spoor gewerkt, rioleringen aangelegd, noem maar op.’’

Totdat z’n rug hem, op z’n 57ste, na al dat zware werk in de steek liet en hij werd afgekeurd. ,,Gelukkig heb ik het daarna nog heel lang volgehouden.’’

Hoe je 100 wordt? ,,Dat ben je voor je er goed en wel erg in hebt!’’

Foto John Nijssen©KijkopSteenbergen.nl