Hoe 1 foto een expositie werd: expo in Heense kerk

DE HEEN – Morgen, op vrijdag 1 oktober, vindt de opening van de expositie ‘Lucht & Polder’ plaats in het kerkje van De Heen aan de Dorpsweg 134. De tentoonstelling is een samenwerking tussen dertien Zeeuwse en West-Brabantse kunstenaars met als aanleiding één enkele foto van de Heense schilderes Riena Valkhoff.

“Ik had een foto gemaakt van een imposante wolkenpartij,” vertelt Riena. “Een bevriende kunstenares uit Sint Maartensdijk, Puck Meijer, merkte op dat het leuk zijn om daar wat meer mee te doen.” Uiteindelijk leidde het tot een samenwerking tussen dertien kunstenaars die ieder op eigen wijze een artistieke invulling geeft aan die ene foto. Dat varieert van een natuurgetrouwe weergave in olieverf tot een textiele kunstuiting. Ook Riena’s echtgenoot Martin ontbreekt uiteraard niet in het rijtje. Hij maakte een artistieke vertolking in aquarel.

Lied

Het gelegenheidscollectief resulteerde in een gevarieerde tentoonstelling met uitingen in schilderkunst, textielkunst, mozaïek, glaskunst, dichtkunst en beeldhouwen. De deelnemende kunstenaars zijn Puck Meijer, Martin Hoevenaars, Jeroen van Hoek, Josje Verton, Esther Timmermans, Liesbeth Romeijn, Lia Bruyns-Schoonen en Ton Bruyns uit Tholen. Uit de gemeente Steenbergen komen naast Riena en Martin Valkhoff ook Frans van Drunen en Jan van de Velde. Laatstgenoemde schreef tekst en muziek op het thema ‘Lucht en Polder’ en brengt dit lied samen met zangeres Martine Westenbroek ten gehore brengen tijdens de opening.

Presentatie

De expositie is voor het publiek te bezoeken op de zaterdagen 2 en 9 oktober en de zondagen 3 en 10 oktober, telkens van 11.00 tot 16.00 uur. Op deze dagen organiseren de vrijwilligers van de Stichting StadsHerauten Steenbergen (niet te verwarren met de Stadsherauten van de Heemkundekring Steenbergen) van 14.00 tot 15.15 uur een presentatie over het erfgoed van De Heen en een rondwandeling. Deelnemers hoeven zich hiervoor niet van tevoren te melden. 

Beelden bij dit artikel