Hobbybrouwer laat Steenbergs bier herleven

STEENBERGEN – Lang vervlogen tijden herleven, want Steenbergen heeft weer een eigen bier: Wit Kruis geheten en vernoemd naar de vroegere brouwerij aan de Simonshaven, met de familie Veraart als laatste eigenaar. Hobbybrouwer Kees-Jan Kooijmans uit Welberg is de bedenker en de maker van het zomerse weizenbier, een Zuid-Duitse variant op witbier, dat komend najaar ook nog een tripel als broertje krijgt.

Al ver voordat het thuis brouwen een hype werd, begon Kooijmans ermee. ,,Ik doe dit al zeker twintig jaar, het is voortgekomen uit m’n studententijd,’’ vertelt de financieel directeur van een grote multinational in de diervoederindustrie.

Natuurzuiver gebrouwen

Naast zijn drukke, dagelijkse baan, mag hij zich dus graag terugtrekken in z’n schuurtje, om allerlei nieuwe recepten uit te proberen. Onder de noemer ‘Heer van Oranje’ bracht hij ook al vier eigen biersoorten op de markt, die inmiddels op meerdere plaatsen in Nederland verkrijgbaar zijn. Allemaal natuurzuiver gebrouwen, dat geldt dus ook voor het Wit Kruis-bier, zonder toevoeging van conserveermiddelen.

‘Hoe exclusiever, hoe leuker’

Met zijn idee om het Wit Kruis-bier nieuw leven in te blazen klopte hij aan bij de gelijknamige slijterij van Wim Veraart, nazaat van de Steenbergse brouwersfamilie. ,,Mijn opa, Martien Veraart, was de laatste eigenaar van de brouwerij die ook nog zelf bier brouwde,’’ vertelt de slijter, die het plan van Kooijmans graag omarmde. ,,Er is tegenwoordig veel vraag naar speciale bieren, noem het maar gerust een hot item. Hoe exclusiever, hoe leuker de liefhebbers het vinden. Ik heb er een paar geproefd en het was helemaal naar m’n zin.’’

Eerste Amstel-agent

Opa Veraart was volgens Wim ‘echt een heertje’. ,,Zodra hij kans zag, stopte hij dan ook met het zelf bierbrouwen, waarna hij de eerste Amstel-agent van Nederland werd en als zodanig distributeur van dit biermerk voor de Zuidwesthoek. Zodoende zijn er in Steenbergen en omgeving nog altijd veel Amstel-drinkers.’’

Lokale trots

Daar komen, als het aan Kees-Jan Kooijmans ligt, nu ook de nodige Wit Kruis-fans bij. ,,Ik hoop ook vooral dat mensen het leuk vinden dat Steenbergen op deze manier iets eigens heeft, een plaatselijk product met een duidelijke link naar de historie van de stad. Dat zorgt voor lokale trots en past ook mooi bij de toeristische ambities van Steenbergen.’’

Productieproces

Met de introductie van ‘Heer van Oranje’ en ‘Wit Kruis’, volstaat de huisbrouwerij van Kooijmans, met een installatie van 70 liter, overigens niet meer. ,,Voor de productie, die ik wel helemaal zelf verzorg, werk ik samen met een kleine brouwerij in het midden van ons land. Ongeacht het aantal liters, neemt het brouwproces zo’n zes uur in beslag, waarna het bier moet gisten en rijpen. Vervolgens wordt het gebotteld en gaan de etiketten erop.’’

Etiket

Voor het etiket van Wit Kruis maakte hij, met goedkeuring van Veraart, dankbaar gebruik van het aloude logo, zoals dat nog altijd in een glas-in-lood uitvoering voor de etalageruit van de slijterij aan de Oostdam hangt. Binnen is het Wit Kruis-bier zowel per flesje als per doosje van 24 stuks verkrijgbaar en, speciaal voor de horeca, ook in fusten van 20 liter.

Foto: Slijter Wim Veraart (links) en brouwer Kees-Jan Kooijmans van het Wit Kruis-bier.