“HNvdK is net als de Flodder. Het springt in je nek en laat je niet meer los.”

STRIENESTAD – HNvdK. Wie nooit carnaval viert in de Strienestad zal deze afkorting met opgetrokken wenkbrauwen tot zich nemen. Ook de nadere toelichting dat de letters staan voor de titel ‘Het Nummer van de Kindertelefoon’, zal bij hen geen bellen doen rinkelen. Het is ook lastig een definitie te verzinnen voor deze verzameling muzikanten die geen organisatievorm kent en geen leden heeft. Waar het op neer komt, is dat HNvdK er ieder jaar gewoon is. Al 33 jaar steekt het vaandel van dit muzikale fenomeen uit boven de kop van de Kinderoptocht. Met daarachter een bont gezelschap van instrumentspelers die het leuthart op de goede plek hebben.

De beste ideeën komen vaak voort uit schaarste. Zo ook bij HNvdK. Toen ruim 33 jaar geleden de kinderoptocht nieuw leven werd ingeblazen, maar een hofkapel ontbrak, besloot een aantal muzikanten dat gat te vullen. “Dat er geen band was die voorop wilde in de kinderoptocht, wilde nog niet zeggen dat er geen muzikanten waren die hier niet voor te porren waren,” aldus HNvdK-er van het eerste uur, Piet Ligtenberg. “Daarbij ging het natuurlijk in de eerste plaats om het bemachtigen van het felbegeerde kinderinsigne,” vervolgt hij met een vette knipoog.

Ambtswoning

Een oproep in de Steenbergse Courant bleek voldoende om een bont gezelschap aan muzikanten op de been te krijgen. Een half uur voor vertrek werd er van een oud laken, twee stokken en een stuk karton nog een vaandel in elkaar gedraaid en HNvkD was een feit. De naam, Het Nummer van de Kindertelefoon, werd indertijd gekozen omdat de band, net als de Kindertelefoon, een gratis hulplijn aan kinderen bood. Het daarbij bedachte telefoonnummer 63000 deed anno 1987 de telefoon in de ambtswoning van toenmalig burgemeester Derksen rinkelen.

HNvdK-lied

Het vluchtig geïmproviseerde vaandel heeft in de afgelopen drie decennia zijn werk prima gedaan, al was dat volgens Ligtenberg bij tijd en wijle nog wel eens spannend. “Het was nooit helemaal duidelijk waar of dat het gebleven was, maar het kwam altijd, zij het vaak op het laatste moment, boven water.” Het tweede jaar van de gelegenheidsband kwam er ook een eigen HNvdK-lied, afkomstig uit de koker van John Nijssen.

Nooit verzaakt

Al 33 jaar is HNvdK dus de constante factor tijdens de Kinderoptocht op zaterdag. Het ene jaar met wat meer muzikanten dan het andere, maar verzaakt is er nooit. De playlist van de dag wordt bepaald door de muzikanten. “De één zet een nummer in en de rest volgt. Of niet natuurlijk,” verduidelijkt Chiel Veraart de dagdagelijkse gang van zaken.

Paal boven de Vliet

De vier hoofdtelefonisten van HNvdK zijn op dit moment Piet Ligtenberg, Chiel Veraart, Paul van Gaans en Patricia van Etten. Allemaal hebben ze al meer dan twintig jaar op de teller van HNvdK staan. “HNvdK is net als de Flodder,” legt Ligtenberg uit. “Het springt in je nek en laat je niet meer los.”

Hoewel het viertal het bestuur is van een niet-bestaande club is het de afgelopen tijd wel druk bezig geweest met het verzinnen van een paar mooie jubileumactiviteiten.

Zonder een tipje van het vaandel op te lichten, wil het HNvdK-kwartet vertellen dat het een bijzonder jaar gaat worden. Tijdens de Kinderoptocht zal er pas openheid van zaken gegeven worden, maar dat je erbij wilt zijn, dat staat als een paal boven de Vliet.

Oude tijden herbeleven

Wie een muziekinstrument kan spelen, is uiteraard van harte welkom om tijdens het Scholenbezoek of de Kinderoptocht aan te sluiten bij HNvdK. Van tevoren aanmelden of auditie doen, is niet nodig.

Na afloop van de Kinderoptocht op zaterdag 2 maart zijn alle HNvdK-ers van die dag, maar ook alle oud-deelnemers van harte welkom in café De Kaoj om onder het genot van een drankje oude tijden te laten herbeleven.

Patricia van Etten, Paul van Gaans, Chiel Veraart en Piet Ligtenberg vormen de vierkoppige ongeorganiseerde organisatie achter de gelegenheidsband Het Nummer van de Kindertelefoon die dit jaar haar 33ste verjaardag viert.

Door: Dasja Abresch