Historische werkschepen voor het laatst gezien in Steenbergse haven?

STEENBERGEN – “Wat is het hier mooi geworden!”,  schalt een schippersvrouw over de kade bij het zien van havenmeester Dirk-Jan van Weezel. “Dit maken we niet vaak mee. We wisten niet wat we zagen toen we de haven binnenvoeren. Schitterend!” Een dikke duim omhoog begeleidt het compliment dat uit de mond van een van de leden van vereniging ‘De Sleper’ nog van extra waarde is. De club specialiseert zich namelijk in de piekfijne restauratie van historische en karakteristieke werkschepen dus als iemand weet hoe ‘mooi’ eruitziet, dan zijn zij het wel. Des te jammer is het dat de vloot afgelopen weekend misschien wel voor het laatst te bewonderen was in de Steenbergse havenkom.

Zo’n twaalf schepen voeren dit jaar de Vliet af voor een meerdaags bezoek aan de Strienestad. Hier treffen de scheepseigenaren elkaar en vertellen de geschiedenis van hun schip aan de vele belangstellenden die aangetrokken worden door de fraaie boten. Toen de haven nog in gemeentelijke handen was, mochten de leden tijdens hun clubweekend gratis aanmeren in de Steenbergse kom. Op voorwaarde dat zij een van hun schepen openstelden voor het publiek. Dat was geen enkele moeite, temeer omdat het uitdragen van de grote betekenis van dit maritiem erfgoed voor de ontwikkeling van Nederland in de 19de en 20ste eeuw een van de doelstellingen van de vereniging is.

“Ik kan het niet maken”

Nu de jachthaven in particuliere handen is, komt daar verandering in. “De gemeente wilde dit; een private exploitatie,” benadrukt Van Weezel. “Dat betekent dat het aan ons is om de zaak commercieel draaiende te houden. Dat kunnen we niet doen door een hele vereniging drie dagen lang gratis in de haven te laten liggen. De boten zijn minstens 15 meter lang, dus dat loopt in de papieren. Bovendien kan ik het niet maken tegenover de andere ligplaatshouders.”

Schouderklopje

De havenmeester raadde het bestuur van  ‘De Sleper’ aan om contact op te nemen met de gemeente om te kijken of daar wat steun te halen viel. “Men kreeg er nul op het rekest. Omdat de gemeente niets te maken heeft met de exploitatie van de haven. Naar mijn idee maakt zij zich daarmee een beetje al te gemakkelijk af van haar toeristisch-recreatieve ambities. Voor dit jaar neem ik genoegen met een schouderklopje maar voor volgend jaren kan dat gewoon niet meer. Aan een failliete haven heeft helemaal niemand iets. De gemeente moet maar eens serieus nadenken over wat zij nu eigenlijk met die haven wil. Sier maken met een groot havenfeest is één keer leuk maar voor een levendige haven heb je een jaarrond activiteiten nodig.”

Door Dasja Abresch