Historische pandenwandeling geopend

STEENBERGEN – Nooit geweten dat het eclecticisme – het combineren van kenmerken van verschillende (bouw)stijlen, zoals de (neo-)renaissance en ‘art deco’ – de boventoon voert in de oude binnenstad van Steenbergen, die dankzij de gisteren officieel geopende historische pandenwandeling helemaal tot leven komt.

Het instellen van de route was een idee van heemkundekring De Steenen Kamer en werd enthousiast omarmd door de gemeente Steenbergen, want zo’n wandeling past precies in het straatje van plan StadHaven, gaf wethouder Cor van Geel aan bij de openingshandeling, die hij met z’n collega Petra Lepolder verrichtte. Samen onthulden zij een informatiebord op de kop van de Kaaistraat, waar meteen de Witte Villa in het oog springt.

Omhoog kijken

‘Steenbergen nader op de kaart zetten, bij de eigen inwoners en bezoekers van buiten’, dat is het streven van StadHaven en daar zal de historische pandenwandeling ongetwijfeld aan bijdragen. Wie in het stadscentrum z’n ogen goed de kost geeft en vooral ook omhoog kijkt naar de gevels boven de winkels, kan zich namelijk gemakkelijk een paar uur vermaken in de binnenstad, waar meer uit het verleden is terug te vinden dan je op het eerste gezicht zou denken.

Prins van Oranje

Ondanks dat er in de loop der tijd veel van historische waarde is verdwenen. In de Blauwstraat, waar vroeger de dierenzaak van ‘de Mozes’ zat, zijn zelfs nog resten uit de 17de eeuw te zien. De route voert evenwel meest langs 19de en begin 20ste eeuwse bouwwerken, zoals de voormalige pastorie in de Grote Kerkstraat en de bovengevels van o.a. drogisterij Van Oers in de Blauwstraat en de firma Broekhuis in de Grote Kerkstraat, waar rechts naast de oude pastorie nota bene nog een huis staat dat ooit dienst deed als uitvalsbasis voor de toenmalige Prins van Oranje.

Pronkstuk

Uit de 18de eeuw stamt het huidige koffiemuseum De Klokgevel, voorheen de winkel van de familie Léautaud in de Kaaistraat. Wat Hans Slokkers betreft het ‘pronkstuk’ van de wandeling; hij verzorgde vanmorgen ter gelegenheid van de openstelling van de route een rondleiding voor genodigden, onder wie de deelnemende pandeigenaren.

Routebeschrijving

Op de betreffende gevels zijn speciale schildjes aangebracht met daarop een korte beschrijving. Bij de VVV (Primera De Gilles) en in het gemeentehuis zijn folders verkrijgbaar, met uitgebreidere informatie over het ‘eclectische’ stadshart van Steenbergen, waar allerlei invloeden zijn te vinden, tot en met Italiaanse kunst en Oosterse details aan toe. De moeite van een ‘ommetje’ meer dan waard.

Foto’s John Nijssen©KijkopSteenbergen.nl