Historisch bakhuis in De Heen bakt ze bruin

DE HEEN – Aanstaande zaterdag is er weer volop bedrijvigheid tijdens de open dag van het Heense Bakhuys. Daar wordt tussen 11.00 en 16.00 uur op ambachtelijke wijze brood gebakken. De geur van het heerlijk verse brood alleen is al voldoende om een bezoekje te rechtvaardigen. Het Bakhuys is te vinden achter pannenkoekenhuis De Uitwijk aan de Dorpsweg 136 in De Heen.

Tijdens de maandelijkse open dag wordt het volledige stook- en deegbereidingsproces van verschillende broodsoorten bekeken. Na het verwijderen van het vuur en het schoonmaken van de ovenvloer, wordt het deeg in de oven geschoten en gebakken.

Over de toonbank

Ambachtelijke bakkers leggen zich toe op het bereiden van het deeg en vertellen de aanwezigen in de tussentijd alles over de ingrediënten en de diverse technieken. Niet voor niets gaan aan het eind van de proces de resultaten van het harde werk als warme broodjes over de toonbank.

Bier en kunst

Tussen de bedrijven door kan men een kijkje nemen in het ambachtsmuseum en het naastgelegen wagenhuis waar brouwerij De 4e Musketier het door Rien Huijgens gebrouwen bier presenteert. Verder exposeren de kunstenaars Lia Perdaems en Martin Valkhoff  er hun werken. Ook enkele cursisten van Valkhoff sluiten daarbij aan.

Foto: Herman de Pagter