Het zesde aspergeconcert, maar tevens het laatste

STEENBERGEN – De weergoden waren de familie Ooms zondagmiddag gunstig gezind. Waar de tent ’s morgens nog wit zag van de hagel, scheen er ’s middags een vriendelijk zonnetje. Het was een gezellige middag, maar wel met een klein donker wolkje. De liefhebbers van het Aspergeconcert zullen het in de toekomst zonder moeten doen.

Goede muziek, lekkere wijn en heerlijke aspergegerechten

Voor velen is het een moment waar naar uitgekeken wordt, het aspergeconcert bij de familie Ooms aan de Zonnekreekweg. Van heinde en verre komen liefhebbers van ‘het witte goud’ om te genieten van de heerlijke gerechten en muziek. De combinatie van de twee doet het goed. Ook dit jaar waren er weer optredens van harmonie St. Antonius en coverband The Blue Nights. Verschillende genres, maar beiden zeer geliefd bij het publiek. Natuurlijk draait het tijdens het Aspergeconcert vooral om de asperges. René en Anja Ooms verbouwen deze delicate groente al 25 jaar. Men mag er dus zeker van uitgaan dat zij verstand van zaken hebben. Toch laten ze de bereiding aan professionals over. Lamsoor met een aspergesausje of asperge met zalm en zeekraal. Twee heerlijke gerechten, bereid door brasserie De Kaai, die de Brabantse Wal en het Zeeuwse land verbinden. Aspergesoep, gemaakt door Christina Willems van Het Keukentje. De aanwezigen wisten er wel raad mee. De sfeer zat er al meteen goed in. De banken zaten al snel vol en aan de statafels was nauwelijks meer een plaatsje te bemachtigen.

We hebben het in het seizoen té druk

Helaas is het succes van het Aspergeconcert ook de valkuil gebleken. Tijdens zijn welkomstwoord vertelde René Ooms dat dit concert, het zesde, het laatste zal zijn. René en Anja Ooms hebben het simpelweg te druk met hun bedrijf. “De aspergetijd is erg druk. Om zes uur op, de hele dag aan het werk en ’s avonds vaak na elven pas weer slapen. We moesten echt een keuze maken” zegt Anja Ooms haast verontschuldigend. Het organiseren van het concert en alles wat daarbij komt kijken is te veel. “We schakelen de hele familie in, genieten zelf ook erg van deze dag, maar het werk gaat door. De asperges wachten niet, het seizoen duurt ongeveer elf weken. We werken dan zeven dagen per week.” Ondertussen worden in de boerderijwinkel asperges geschild, ook de verkoop gaat ook vandaag gewoon door. Of het echt de laatste keer is dat de familie Ooms iets leuks organiseert wil Anja Ooms niet bevestigen. ”Nou, in het seizoen niet meer, maar wie weet. Misschien komt er nog eens iets in de kerstbomentijd.”

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl