Het verhaal van Jezus, voor kinderen in de Vredeskerk

STEENBERGEN – Aan de vooravond van Kerstmis werd in de Vredeskerk een viering gehouden speciaal voor kinderen. De viering werd geleid door pastoraal werkster Lenie Robijn, ze werd geholpen door kinderen die in het voorjaar hun Eerste Communie vieren. Broertjes, zusjes en heel veel familieleden woonden de viering bij.

Het Kerstverhaal in beeld, een eeuwenoud verhaal, bewerkt voor kinderen

De viering in de Vredeskerk stond in het teken van ‘Geen Stille Nacht’. Op een scherm voorin de kerk werd de titel van de viering geprojecteerd. De communicanten stonden, samen met alle kinderen centraal in de viering. Er heerste een ongedwongen sfeer, de kinderen genoten van hun rol en het koor zong vertrouwde kerstliedjes als ‘Kling klokjes klingelingeling’ en ‘De herdertjes lagen bij nachte’. Toen Lenie Robijn de kinderen naar voren uitnodigde om naar het verhaal van Jezus te komen luisteren, kwamen ze bijna allemaal naar voren. Ze kropen naast elkaar op de banken of gingen samen op het kleed zitten, klaar om voorgelezen te worden.

Op het scherm kwamen tekeningen in beeld. Van een herbergier, en man en zijn vrouw op een ezel. Alle kinderen wisten dat dat Jozef en Maria waren. “En over wie gaat het verhaal?” vroeg Lenie Robijn aan de kleintjes. “Over Jezus!” klonk het vol overtuiging. Lenie vertelt hoe een herbergier na een lange dag zwoegen eindelijk zijn bed opzoekt. Als hij net in bed ligt gaat de bel. Mopperend gaat hij naar beneden, en jawel, Jozef en Maria staan voor de deur. Hij verwijst ze naar de stal en geeft ze een deken mee om onder te slapen. Zuchtend gaat hij weer naar boven.

Kerstwens

De tekeningen op het scherm illustreren het verhaal. De kinderen babbelen lekker mee, er wordt gelachen om de herbergier die met zijn kaars in de hand de trap weer op sjokt. Het verhaal van het kindje Jezus wordt vertaald naar de kinderen. Natuurlijk gebeurt er steeds weer iets waardoor de herbergier naar beneden moet, en als hij tenslotte, boos en chagrijnig naar de stal gaat, ziet haar daar Jezus in de kribbe liggen. De kinderen hadden genoten van het Kerstverhaal, en aan het einde van de viering werd de Kerstwens uitgesproken.

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl