Het politieke spel kent geen geheimen voor basisschooljeugd

STEENBERGEN – Onder voorzitterschap van burgemeester Saskia Bolten voltrok zich vanochtend in het gemeentehuis de tweede jeugdraadsvergadering, nu voor leerlingen uit de groepen 8 van de basisscholen Maria Regina, Groen van Prinsterer en Pius X. Er ontspon zich een levendig debat, waarbij de scholieren lieten blijken het ‘politieke spel’ al aardig onder de knie te hebben.

Chaimae de Jong, Pim Nuijten en Luuk Zoetekouw vormden de fractie van de Maria Regina, met als coaches de raadsleden Jeroen Weerdenburg en Koos Boluijt, beiden van het CDA. Het eerder genoemde drietal stelde voor een speel- en ontmoetingsplaats voor jong en oud te realiseren bij de nieuwe brede school op Buiten de Veste.

Jessica van Waterschoot, Cynthia van Aert en Cheyenne Bosman pleitten namens de Pius X voor een podium ten bate van hun school, dat ook door andere scholen en verenigingen gebruikt zou kunnen worden. Zij kregen assistentie van D66-raadslid Loes Baselier en haar CDA-collega Lian Korst.

Jurgen Huijbregts van het CDA stond de afvaardiging van de Groen van Prinsterer ter zijde, bestaande uit Sem Slings, Bram-Pieter Sneep en Sita Bierkens. Hun voorstel betrof de aanschaf van muziekinstrumenten voor de Dinteloordse basisscholen.

Het debat, met veel argumenten en kritische vragen over en weer, leverde uiteindelijk een 'coalitie' op tussen de Pius X en de Groen van Prinsterer, die besloten het beschikbare Monopoly-geld evenredig te verdelen. Op die manier zetten zij de Maria Regina als het ware buitenspel. Als initiatiefnemer van het compromis, werd de prijs voor het beste plan toegekend aan de Groen van Prinsterer. Bij de strijd om de beste debater waren er eervolle vermeldingen voor Cynthia en Cheyenne, maar de beker was toch echt voor Chaimae de Jong.

Burgemeester Saskia Bolten hoopt woensdag 29 mei op minstens net zoveel belangstelling in de raadszaal als vanochtend. Volgende week is het de beurt aan alle volwassenen die zich willen oriënteren in de gemeentepolitiek en zich vervolgens misschien wel willen aansluiten bij een bestaande partij of eventueel zelf een partij willen oprichten in aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar maart. De voor iedereen vrij toegankelijke informatieavond 'U kunt ook de gemeente besturen!' begint om 19.30 uur.