Het Levensboek komt in aanmerking voor Brabantse Erfgoedprijs 2017

STEENBERGEN – De Expeditie Nassau is nog niet eens afgerond of het eerste succes is al geboekt. Het Levensboek, een van de ideeën die de reis tot op heden heeft opgeleverd, komt in aanmerking voor de Brabantse Erfgoedprijs 2017. Daarmee maakt het project kans op een bedrag van 10.000 euro en een jaar lang begeleiding bij de uitvoering.

Het doel van de expeditie is om de inwoners van de stad in sociaal en economisch opzicht aan de eigen vesting te verbinden. Onder meer door ervoor zorgen dat Steenbergen trots wordt op haar rijke verleden.  Een brede groep inwoners, ondernemers, onderwijs, historische verenigingen en de gemeente is momenteel aan de slag met de ontwikkeling van ideeën die dit kunnen bewerkstelligen.

Prentenboek tot stripboek

Een van die ideeën is Het Levensboek: iedere nieuwe Steenbergenaar krijgt bij zijn of haar geboorte het eerste exemplaar van dit boek. Gedurende de jaren dat het kind opgroeit, komt daar steeds een nieuw deel bij. Ieder deel begint met een verhaal over de geschiedenis van de stad in woord en beeld. De vormgeving van de historische vertelling wordt aangepast aan de leeftijd waarin het kind zich bevindt. Van een prentenboek voor de kleinsten tot een spannende strip voor het oudere kind. Bovenal biedt Het Levensboek ruimte aan de groeiende verzameling verhalen uit de eigen geschiedenis van de eigenaar. Of aan de herinneringen die hij deelde met anderen.

Rijk archief

Na achttien jaar heeft iedere jonge geschiedmaker zodoende een bundel die wordt gevormd door de historie van zijn eigen woonplaats en een terugblik op de jeugd die hij daar doorbracht. De Expeditieleden hopen dat Het Levensboek als waardevol document bewaard blijft voor de generaties na ons. Daarmee een rijk archief creërend van de verhalen van de stedelingen van Steenbergen aan het begin van de 21e eeuw.

Van toen naar toekomst

Omdat de Expeditieleden het er met elkaar over eens waren dat het boek mooi zou passen binnen het kader ‘Van toen naar toekomst’ van de Brabantse erfgoedprijs trokken zij de stoute schoenen aan een dienden het project in. Zij waren daarin niet alleen want de jury had de taak om 72 ingediende projecten op hun merites te beoordelen. Slechts acht daarvan zouden een plekje op de begeerde shortlist krijgen. Tot vreugde van de Expeditie Nassau kwam deze week het bericht dat Het Levensboek er daar een van is.

Op maandag 26 juni presenteren de acht geselecteerde projecten zich met een korte ‘pitch’ waarna de jury de lijst verder indikt tot drie finalisten. Hieruit kiest het publiek uiteindelijk de winnaar, die op 5 oktober de Brabantse Erfgoedprijs in ontvangst mag nemen

Lees voor meer informatie ook het scheepsjournaal van de Expeditie Nassau via: https://expeditienassau.wordpress.com/