Het ‘Ernaartoe-team’ helpt vroegtijdig bij financiële problemen

Steenbergen – In de gemeente Steenbergen bestaat sinds kort een ‘Ernaartoe-team’. Hulpverleners van WijZijn Steenbergen bieden inwoners met (beginnende) betaalachterstanden een helpende hand om de financiën geldzaken weer op de rit te krijgen. Vroegtijdig kijken naar een oplossing voorkomt grotere financiële problemen.

Door een wijziging in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening mogen woningcorporaties Stadlander en Woonkwartier, zorgverzekeraars, energie- en nutsbedrijven, de gemeente, ISD Brabantse Wal (Sociale Dienst) en Centrum Jeugd en Gezin al vroeg hun zorgen doorgeven aan de onafhankelijke maatschappelijk werkers van WijZijn Steenbergen.

Rol maatschappelijk werker

Een maatschappelijk werker (naam bekend bij redactie) en lid van het ‘Ernaartoe-team’ vertelt: ‘‘We komen normaliter aan huis, onze ondersteuning is gratis en geheel vrijblijvend. Wat ik het allerbelangrijkste vind is dat wij naast de inwoner gaan staan. Wij leggen het eerste contact en onderzoeken wat er speelt. Vervolgens zoeken we uit welke route we samen gaan bewandelen om de problemen op te lossen. We focussen ons niet alleen op de financiële situatie maar kijken ook naar de omstandigheden die er de oorzaak van zijn”.

Erger doen voorkomen

‘‘Doordat we de signalen nu eerder mogen ontvangen kunnen we de grote gevolgen van schulden en de bijkomende kosten vaak enorm inperken. Voorheen werden we vaak pas ingeschakeld als er bijvoorbeeld afsluiting dreigde van het energienetwerk. De huidige schuldenproblematiek legt ook een grote financiële last op onze maatschappij. Door deze nieuwe aanpak probeert de overheid dit te verkleinen’’.

Heb je zorgen?

‘‘Uiteraard mag iedereen zich ook zelf bij ons aanmelden om ondersteuning te krijgen bij het op orde brengen van de financiën. Vanwege het coronavirus bieden wij op afstand hulp door middel van telefonie, e-mail of via andere digitale mogelijkheden’’. WijZijn Steenbergen is op werkdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur bereikbaar op het telefoonnummer 0167- 750 850. Het e-mailadres is welzijn-stb@wijzijntraversegroep.nl.

Door: Michelle Douw