Het enige Blaar-lid in de Nassauwandeltocht: Toos van der Linden

STEENBERGEN – Toos van der Linden uit de Beukstraat komt al aardig op stoom in de Molenweg. De Nassauwandeltocht is juist gestart en de 66-jarige Toos loopt de 25-kilometer wandeling. Ze is het enige lid van de organiserende Wandelsportvereniging De Blaar dat vandaag deelneemt. Met haar overigens nog een 300-tal wandelaars uit Steenbergen, uit de regio en zelfs het hele land en België.

Toos van der Linden heeft er zin in, het is prachtig wandelweer en ze begint goed gemutst aan haar wandeling die zo’n vijf uur zal duren. “Ik ben wel de enige van onze vereniging die meeloopt. Dat is eigenlijk te triest voor woorden”, zo moet ze toch even kwijt.

We houden haar staande. Ho, wacht even mevrouw, vertel.

Training voor Nijmegen

Toos herhaalt haar uitspraak. “Er loopt verder niemand van onze vereniging in deze tocht mee. Ik ben de enige”. Ze doet elk jaar mee, met alle drie de wandelingen die haar eigen vereniging organiseert. Deze Nassautocht, maar straks ook de Steenbergse avond wandel vierdaagse in juni en later dit jaar de Rien Slokkerswandeling, genoemd naar de helaas te vroeg overleden oud-voorzitter van de vereniging.

“Een prima training hoor. Voor de Nijmeegse vierdaagse. Daar doe ik dit jaar voor de 17e keer aan mee”.

Motorongeluk

Het wandelen gaat nu weer redelijk. “Al is het linkerbeen maar 40 procent meer”. Dat komt door het motorongeluk dat ze twee jaar geleden bij De Heen kreeg. “Toen heb ik 3,5 maand in een revalidatiecentrum gezeten. Mijn bekken was gebroken en mijn schaambeen aan beide zijden. Ik moet daarom blijven lopen om te voorkomen dat ik in een rolstoel terecht kom”.

En daarmee illustreert Toos van der Linden meteen een van de voordelen van het wandelen. Niet alleen kun je als wandelaar enorm genieten van het landschap, de beweging is ook heel goed voor het lichaam. Wandelen is gezond, voor lijf en leden, speciaal ook voor de hersenen. “Ik vind het heerlijk ook om buiten te zijn”, vertelt de Steenbergse.

Vriendin is op vakantie

Normaal wandelt ze met een vriendin – Marinet van de Par uit de Geraniumstraat. “Meer die is nu in Duitsland op vakantie. Neemt daar deel aan een motortocht”. En daarom loopt Toos dit jaar de Nassauwandeltocht alleen. Ze wil hem niet overslaan. Toos is al twintig jaar lid van De Blaar. Ze hoopt dat haar vereniging nieuwe leden kan aantrekken. Nieuwelingen die wél mee gaan lopen in de wandeltochten die de vereniging zelf organiseert. Want een te groot deel is belast met de organisatie of neemt om andere redenen niet deel.

foto's en tekst: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl