Het echte kerstgevoel bij Kruislandse kerststallentocht

KRUISLAND – Waar een klein dorp groot in kan zijn. Dat heeft Kruisland ook dit jaar weer bewezen tijdens de dertiende editie van de kerststallentocht die zaterdag werd gehouden. Bezoekers die de route door het dorp volgden, werden getrakteerd op o.a. lichtjes, toneel en lekkere hapjes. De meer dan 300 bezoekers werden door het schouwspel ondergedompeld in stemmige kerstsfeer.

De start van de kerststallentocht was in museum De Holle Roffel, waar een plattegrond werd uitgedeeld met daarop alle locaties vermeld. Voor de deelnemende kinderen een uitdaging om alle letters van de slagzin bij elkaar te sprokkelen. De bezoekers vergapen zich in het museum aan de meer dan 60 kerststallen en beeldengroepen die opgesteld staan. Ook een originele arrenslee uit 1897 blijkt een publiekstrekker. Leden van zangroep Melody uit Zegge zorgen voor de passende muzikale omlijsting.

Kerstwens

Een van de locaties op de route is de Heilige Georgiuskerk. Bij de wensboom in de kerk hangt Manon Bol een kaartje in de wensboom. “Ik heb opgeschreven dat ik iedereen een heel mooi en goed 2018 wens.” Ook hier worden er uit volle borst kerstliederen gezongen, ditmaal door het Kruislandse koor Gossi Nokki.

Bij zowel de basisschool als de peuterspeelzaal staan de deuren open voor het publiek en ook daar heeft iedereen de uiterste best gedaan er wat bijzonders van te maken. Bij de peuterspeelzaal kunnen de bezoekers zelfgebakken cakejes kopen of even genieten van een kopje soep. Voor de allerkleinsten best een belevenis om een bezoekje aan school te brengen in het donker. De bewoners van de deelnemende huizen aan de tocht hadden hun tuinen volop versierd en verlicht. Overal branden haardvuurtjes en staat er koffie en koek klaar.

Glühwein en warme chocolademelk

In een versierde garage dansen de kinderen van dansgroep Dance 4 You vol enthousiasme. Voor de toeschouwers, maar ook om warm te blijven, want de koude wind en harde regen maken bewegen noodzakelijk. “Het gaat hartstikke goed hoor; de mensen reageren erg enthousiast op ons optreden”, vertelt Thale Weisz, lerares van de dansschool uit Oud Gastel.

Aan het einde van de tocht kunnen de deelnemers genieten van glühwein en warme chocolademelk in De Holle Roffel. “We zijn erg tevreden met het verloop van de avond. Uiteindelijk hebben er 320 mensen meegelopen in de tocht. Dat zijn er 80 minder dan vorig jaar, maar dat zijn waarschijnlijk de mensen die zich lieten afschrikken door de harde regenbuien”, aldus Dami Koevoets namens de organisatie.

Tekst en foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl​​​​​​​