Het debat van de toekomst

Vanuit de wetenschap dat de jeugd de toekomst heeft, stroomt de raadszaal van ons gemeentehuis vier keer per jaar vol met kinderen uit de groepen 8 van alle basisscholen en één keer met leerlingen van ’t Ravelijn. Onze medewerkers van de griffie zijn verantwoordelijk voor de steevast perfecte organisatie en als  burgemeester mag ik deze jeugddebatten voorzitten. Dat doe ik altijd met veel plezier, want dit is nou echt weer zo’n kers op de taart.
Van onze raadsleden die hun vrije tijd en energie steken in het klaarstomen van de jongerenfracties, weet ik dat ook zij hier veel voldoening uit halen. Hetzelfde geldt voor de leden van de jury, die naar aanleiding van de debatten een keuze maken uit de ingediende plannen én de beste debaters kiezen.
Vaak beginnen de discussies wat timide en da’s best logisch. Je zult immers maar ineens op zo’n echte raadszetel zitten, in het hart van de lokale democratie. Met een publieke tribune vol klasgenootjes en leerlingen van de “tegenpartij” en zelfs de pers die op je vingers kijkt.
Om te beginnen moeten ze nota bene al officieel beloven dat ze niets hebben gekregen dat hun mening kan beïnvloeden en dat ze in alle oprechtheid en eerlijkheid het debat met elkaar aangaan.
Als ze te lief tegen elkaar zijn, mag ik het vuurtje graag een beetje aanwakkeren. Het gaat er tenslotte ook om dat ze hun eigen voorstel met hand en tand verdedigen.
Als iemand het waagt om Welberg geen echt dorp te noemen, zoals afgelopen vrijdag gebeurde, komt het politieke spel vanzelf op de wagen. Heerlijk!
En verder hoef ik onze jongeren niet zoveel meer te leren hoor. Ze houden zich keurig aan de vergaderregels en ik geef het grif toe: die jongens en meisjes van nu zijn echt veel slimmer en wereldwijzer dan ik op hun leeftijd hoor!
Goed nieuws, want dit is de jeugd die later aan het roer van onze gemeente komt te staan. Jong geleerd is oud gedaan, het is dus aan ons om ze een goede start te geven, maar we kunnen er wat mij betreft op vertrouwen dat onze toekomst bij deze kinderen in goede handen is.
Als gevolg van het coronavirus moeten we helaas wat langer wachten op de volgende debatten, maar ik heb er alle vertrouwen in dat van uitstel geen afstel komt!

Gegroet,
Ruud


Burgemeester Ruud van den Belt schrijft – in de huis aan huis-edities van Steenbergse Courant – een column over alles wat hem bezighoudt in onze gemeenschap. Reageren kan via burgemeester@gemeente-steenbergen.nl