‘Het avontuur van Buiten de Veste’ gaat naar uitvoerende fase

STEENBERGEN – Afgelopen zaterdag vond op brede school ‘Het Podium’ Maria Regina, aan de Waterlinie, de presentatie van het eindontwerp van ontmoetingsplek ‘Het avontuur van Buiten de Veste’ plaats. Hier werd door de aanwezigen, onder het genot van een glaasje bubbels, geproost op het vanaf nu daadwerkelijk kunnen gaan realiseren van dit ‘Steenbergse Avontuur’.   

In september 2016 heeft Karin van Bergeijk, leerkracht en cultuurcoördinator van basisschool Maria Regina, het initiatief op zich genomen om in de wijk Buiten de Veste een ontmoetingsplek voor jong en oud te creëren. Geïnspireerd door een cultuurproject in Nispen, waarbij op basis van tekeningen van kinderen een tribune van mozaïek is gemaakt, werden zowel kinderen als volwassenen nauw betrokken in het gehele creatieve proces. Onder leiding van kunstenares Annet Nooijen, werden alle ideeën en wensen van jong en oud gebundeld in een inspiratieboek dat fungeerde als basis voor het ontwerp.

Prachtige vertaalslag

“Iwan Koolen en Eric Gommans, van WmG-architecten uit Bergen op Zoom, hebben met alle input een prachtige vertaalslag naar het uiteindelijke ontwerp gemaakt” aldus van Bergeijk. “Tijdens alle workshops en brainstormsessies kwamen, behalve voorspelbare-, ook hele verrassende wensen en ideeën naar boven. Naast een speeltuin, een terras en het element water bleek er bij de kinderen bijvoorbeeld ook een duidelijke behoefte te zijn aan een plek om tot rust te kunnen komen.”

Vormgeving

Deze behoefte kwam overeen met de uitdrukkelijke wens van de volwassen ‘collega’s’, waardoor de Zentuin met een rustgevend waterelement dan ook een mooie en prominente plaats in het park zal gaan innemen. Andere voorname zones in het park zijn een moestuin, een Jeu de Boules baan en een natuurlijke speeltuin met speelweide. Met speelse hoogteverschillen zullen er in het glooiende landschap, temidden van veel groen, verder nog diverse rondzitten en een terras met picknicktafels worden gerealiseerd. Het paviljoenpodium bij de entree, zal ’s avonds worden verlicht en biedt een fraaie doorkijk naar het park.

Realisatie

Voor de verdere realisatie zal er een bewonerscommissie worden opgericht bestaande uit afgevaardigden van ’t Podium en buurtbewoners. Door de bewonerscommissie zal er overleg gepleegd worden met de gemeente en zullen vervolgstappen, zoals subsidieaanvraag bij het Prins Bernhard Cultuurfonds en het werven van financierders, (verder) in gang worden gezet. De afwikkeling van alle formaliteiten en de betrokkenheid van meerdere partijen, maken het volgens van Bergeijk lastig te voorspellen hoeveel tijd er nog overheen zal gaan: “We hopen dat ‘onze plek’ nog voor het einde van volgend schooljaar een tastbaar feit zal zijn!”

 Door Mascha Diaz ©KijkopSteenbergen.nl