Herstart verkiezingspoll op Foxlake

NIEUW-VOSSEMEER – Op de Nieuw-Vossemeerse website Foxlake.nl is vandaag de verkiezingspoll opnieuw opgestart. Beheerder Niek Perdaems kwam eerder deze week namelijk tot de conclusie dat er naar alle waarschijnlijkheid ‘stembedrog’ was gepleegd. Hij hoopt dat iedereen zich vanaf nu sportief gedraagt en niet probeert om de uitslag van de opiniepeiling op oneigenlijke wijze te beïnvloeden.

De poll liep al enkele weken. Enkele honderden stemmen waren inmiddels uitgebracht. PvdA en Gewoon Lokaal! gingen aan kop. Om manipulatie te voorkomen, heeft Perdaems ervoor gezorgd dat de zogenoemde IP-adressen van degenen die hun stem uitbrengen 250 uur ‘bewaard’ blijven.

Na tien dagen kan men vanaf dezelfde computer dus echter weer gestemd worden. ,,Tot op heden heb ik bij geen enkele poll kunnen vaststellen dat mensen bewust meer op het een of het ander willen stemmen,’’ aldus de webmaster van Foxlake.

In de praktijk komt het volgens hem bijna nooit voor dat er kort achter elkaar meerdere stemmen worden uitgebracht. Nu kwamen er echter binnen een kort tijdsbestek veel stemmen binnen, weliswaar afkomstig van verschillende computers, maar dit bracht Perdaems toch aan het twijfelen.

Ook al omdat er sprake was van veel dezelfde extensies van de IP-adressen (zoals .com, .eu en .net), terwijl dat doorgaans juist anderen zijn (.ziggo, .kpn, .tele2 en .direct-adsl). Ook kan de webmaster zien dat in de meeste gevallen dezelfde browsers en besturingssystemen werden gebruikt. Bij eerdere polls wisselden die elkaar af.

Voor alle zekerheid is de verkiezingspoll op Foxlake daarom vandaag gereset. Wie wil aangeven op welke partij hij of zij bij de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart gaat stemmen, kan dit doen op de homepage van http://www.foxlake.nl

Bij de lokale verkiezingen van 2010 en 2006 maakten respectievelijk 415 en 390 mensen gebruik van deze mogelijkheid.