Herstart eetpunt ‘Wat de pot schaft’ uitgesteld, maar de soep blijft

KRUISLAND – De inkopen waren gedaan, de recepten lagen klaar en de vrijwilligers stonden te trappelen in de startblokken. Na hele lange corona-maanden zou het Kruislandse eetpunt  ‘Wat de pot schaft’ op 1 oktober eindelijk weer van start kunnen. Maar toen ging het mis. Corona laaide op en de maatregelen werden aangescherpt. Besloten werd om het wekelijkse samen-eet-momentje in Siemburg uit te stellen tot nader orde.

(Door Dasja Abresch)

“We waren zó teleurgesteld,” zegt kokkin Tonny Wezenbeek vanuit de grond van haar hart. “Vooral voor al die mensen die echt reikhalzend uitkijken naar dat gezellige momentje in de week.” Noodgedwongen ging ‘Wat de pot schaft’ terug naar plan B dat al sinds mei actief is: De wekelijkse bezorging van een goedgevulde, verse soep bij de mensen thuis. Uit de keuken van Tonny die er de hand niet voor omdraait. Op woensdag maakt zij de bouillon al klaar, op donderdag om half elf gaan alle verse ingrediënten (vaak uit de moestuin van het echtpaar Wezenbeek) in de bakjes, manlief doet de deksels erop en de vrijwilligers brengen het rond.

Geoliede machine

Het is een verrukkelijk en gezond soepje, maar toch hoopt Tonny binnenkort weer gewoon achter de pannen van Siemburg te mogen staan. Vóór corona kookte zij daar iedere week samen met Jo Wezenbeek die helaas langdurig uit de running is vanwege gezondheidsproblemen. De niet-kokende vrijwilligers (het zijn er zes en worden er negen) deden de voorbereidende werkzaamheden, dekten de tafel, bedienden de gasten en deden de afwas. “Dat was nu echt een geoliede machine,” lacht Christianne Tholhuijsen van de Stichting Welzijn Kruisland. “Je wist niet wat je zag.”

Bakje soep

De eerste maanden na het uitbreken van het virus gebeurde er helemaal niets. Nederland wachtte wat er ging gebeuren en ‘Wat de pot schaft’ wachtte mee. Tot Tonny het zat was. ”Ik vond het zo triest voor de mensen die nu niet konden komen. Bij een aantal van hen kwam ik wel eens aan de deur en ik zag dat ze het contact misten. Ik bedacht dat het leuk zou zijn wanneer er iedere week iemand aan de deur zou komen met een bakje soep.” Bij de Stichting Welzijn Kruisland waar het eetpunt onderdeel van is, was men er direct voor te porren en de vrijwilligers ook.

Pech

Zodoende krijgen de deelnemers al enkele maanden iedere week een verse soep thuisbezorgd. In alle varianten. Van de bekende groente- en tomatensoep tot de soep van het seizoen met verse asperges of courgettes. Het recept voor erwtensoep wordt nu weer tevoorschijn gehaald. De variëteit is reuze, de keuze niet. “Het heet niet voor niets ‘Wat de pot schaft’. Lust je de soep van de week niet, dan heb je pech. Dan kan een ander er misschien weer gelukkig mee gemaakt worden.”

Foto: Aan de eigen keukentafel vult Tonny Wezenbeek de bakken met soep voor de deelnemers aan ‘Wat de pot schaft’.  Ook vroeger toen woongemeenschap ’t Pluspunt nog bestond, kookte Tonny iedere week gedurende 25 jaar voor de bewoners.