Herdenkingstentoonstelling in de Holle Roffel

KRUISLAND – Overal in de gemeente wordt 75 jaar bevrijding gevierd. Ook in Kruisland. In de Holle Roffel is een tentoonstelling ingericht. Een kijkje in de vitrines brengt je terug in de tijd. De verhalen,  verdriet maar ook geluk komen dankzij de vele foto’s, artikelen en andere attributen tot leven.

De verhalen achter de foto’s

De vrijwilligers van de Holle Roffel zijn er bijna klaar voor. Alle beschikbaar gestelde spullen uit voornamelijk de tweede Wereldoorlog zijn uitgestald. De vitrines zijn opgepoetst en de route is uitgestippeld. Dami Koevoets, eigenaar van een groot deel van de collectie, loopt trots langs de vitrines. “We hebben een paar hele mooie stukken, nog niet eerder hier tentoongesteld” glundert hij doelend op enkele originele uniformen. “Deze zijn beschikbaar gesteld door William Jansens en Philip Damen uit de werkgroep 75 jaar bevrijding”. Wie de tentoonstelling bezoekt krijgt eerst een stukje WO1 voorgeschoteld. Een afbeelding van Koningin Wilhelmina die inspectie voert in Oud Gastel. Maar ook een afbeelding van een soldaat die Kruisland en omgeving omschrijft als “een rara streek”. Een serie ansichtkaarten van een jonge soldaat. De verzendadressen geven exact de route aan die hij gevolgd heeft tijdens de oorlog. Vitrines vol foto’s, dagboeken en allerlei persoonlijke bezittingen van soldaten die  moesten strijden. Dami is altijd op zoek naar de verhalen achter de plaatjes. Tijdens de rondleiding vertelt hij honderduit. Over de boerenknecht die een dagboek bijhield. Zeer nauwgezet schrijft hij bij welke boer hij aan het werk was. Welke datum en ook het werk dat hij verricht heeft. Op 10 mei 1940 ligt het boek opengeslagen. ’10 mei 1940’ staat er te lezen ‘de oorlog is uitgebroken’. Om daaronder precies te schrijven wat hij die dag op het land gedaan heeft.

Veel materiaal over mensen uit Kruisland

In de vitrines liggen erg veel foto’s, gebedsprentjes en herinneringen van inwoners uit Kruisland. Dami herkent zelf nog een aantal van hen. “Maar ik ben hier niet geboren, dus het zou zomaar kunnen dat er nog veel meer mensen op de foto’s staan met familie hier” vertelt hij. Aanstaande donderdag om 14.00 uur opent onze burgemeester Ruud van den Belt de tentoonstelling. Wie de tentoonstelling wil bezoeken kan de aangepaste openingstijden vinden op https://deholleroffel.nl.

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl