Herdenking Propellermonument: “Wat er gebeurt in Afghanistan toont het belang van blijven herdenken”

STEENBERGEN – Gisterochtend verzorgden leerlingen uit groep 8 van de Gummarusschool de jaarlijkse herdenking bij het propeller monument in het stadspark dat daar staat ter herinnering aan de in Steenbergen neergestorte vliegeniers Gibson en Warwick. Schooldirecteur Wietse Visser hield de leerlingen voor waarom het belangrijk blijft om de herinnering aan Wereld Oorlog II warm te houden. “De verschrikkingen die oorlogen met zich meebrengen laten ons beseffen hoe goed wij het hebben die in vrijheid en veiligheid kunnen leven. Wat er nu gebeurt in Afghanistan toont dit opnieuw aan”.

Wietse Visser vertelde de leerlingen over zijn bezoek tijdens de vakantie aan Normandië. Daar werd hij herinnerd aan de verschrikkingen van toen. Hij memoreerde D-Day en schetste de situatie van een parachutist die opviel omdat zijn parachute aan de kerktoren bleef hangen. De man overleefde en had vervolgens weer een rol bij de bevrijding van ons land. “Wij leven nu in vrijheid. We hebben het heel goed. In ons land komen nu vluchtelingen aan uit Afghanistan, ze hopen hier veilig te kunnen leven. Stel je maar eens voor dat het jou overkomt”, zo hield hij de leerlingen voor.

Leven in doodsangst

Locoburgemeester Wilma Baartmans was ook dit jaar bij de herdenking. Ze memoreerde het neerstorten van de twee vliegeniers. “Of deze nu motorpech hadden gekregen, of geraakt waren door de luchtafweer of zelfs per abuis door een collega waren beschoten, dat is niet duidelijk. Wel duidelijk is dat Guy Gibson en Warwick bekend stonden als moedige vliegeniers die hun leven waagden voor ook onze vrijheid”, aldus de locoburgemeester. Ook zij trok een parallel met Afghanistan. “De mensen die daar nog probeerden weg te komen leven in doodsangst. Er waren zelfs ouders die hun kinderen afgaven om ze in veiligheid te brengen. Dan moet je toch wel heel bang zijn”. Uit het gedicht dat ze vervolgens voorlas dreunde één zin na: ‘Stel dat – stel dat het nu – stel dat het weer’. “Stel dat het iemand uit jouw klas is”.

En ook bij de begraafplaats

Er werden teksten voorgelezen door Casey en Sijmen, Renske en Isabel, Jette, Gijs en Julian en Jesse uit groep 8A en door Demi, Kyra en Milou uit groep 8B en vervolgens werden kransen gelegd bij het propeller monument. Daarna liepen de scholieren naar de begraafplaats aan de Nassaulaan, waar ze stilstonden bij de graven van Gibson en Warwick.
Dat stilstaan gebeurt overigens morgenavond opnieuw tijdens een ceremonie die geleid wordt door de groep ‘Wings to Victory’. Na een rondwandeling door de band ‘Deep Respect Pipes en Drums’ worden daar door vertegenwoordigers van de Engelse ambassade en gemeente Steenbergen eveneens kransen gelegd bij de graven van de vliegeniers. Er is vervolgens ook een fly by.

[ tekst en foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant | KijkopSteenbergen.nl ]

Beelden bij dit artikel