Afbeelding
zondag 21 november 2021, 08:00

Herdenking bij ‘de Klok’: Leerlingen Pius X doken in het leven van plaatsgenoten uit 1944

WELBERG – Koos en Piet Helmons, Piet Snoeijers, Cornelius de Jong en kapelaan Harry Kock. Voor hen was afgelopen vrijdag een hoofdrol weggelegd tijdens de jaarlijkse herdenking van basisschool Pius X bij het Bevrijdingsmonument op de Welberg. Alle vijf kwamen zij om als gevolg van oorlogsgeweld maar vergeten zijn zij zeker niet.

Maud, Nienke, Dante, Simon en Loujain uit groep 8 hadden de vijf oorlogsslachtoffers in de weken daaraan voorafgaand goed leren kennen. Onder leiding van kunstenares Sandra Houtepen schilderden zij hun portretten. Om de verhalen bij deze gezichten te leren, waren zij op zoek gegaan naar informatie over wie deze mensen waren en hoe en waarom zij om het leven waren gekomen. Daar werden zij onder meer bij geholpen door Toon en Nis de Jong, de zoons van Cornelius die gedood werd door een granaatscherf toen hij met zijn gezin probeerde te vluchten. De broers vertelden de kinderen persoonlijk over hun vader en over de gebeurtenissen tijdens de oorlogsdagen en de jaren erna.HeftigVan alle verzamelde informatie maakten de kinderen een verhaal dat zij afgelopen vrijdag bij ‘De Klok’ vertelden terwijl de portretten getoond werden. Zij voegden er aan toe hoe zij het zelf ervaren hadden. “We vonden het verhaal van Koos en Piet heel heftig,” legden Maud en Nienke aan hun medeleerlingen en andere aanwezige uit. Vooral omdat zij maar een paar jaar ouder waren dan wij nu zijn. Het had ons ook kunnen overkomen als wij toen geleefd hadden. We denken nu dat het niet slim is dat zij bij de tankmuur gingen spelen omdat er nog overal mijnen lagen, maar misschien hadden wij dat ook wel gedaan.”De uit Syrië afkomstige Loujain had zich verdiept in kapelaan Kock en had een mooie universele boodschap: “Ik hoop dat hier nooit oorlog komt en dat ze overal in de wereld waar het nu oorlog is, stoppen met vechten. Het moet overal vrede zijn.”Bedankt!De leerlingen van groep 7 maakten gedichtjes waarmee zij eer betoonden aan de Canadese bevrijders, zoals dat van Damian en Allard: “Vroeger kon je bijna nergens naartoe. Nu kunnen we dat wel. Je kon je mening niet uiten. Als je dat wel deed was dat gevaarlijk. Nu mogen we onze mening geven. Dank je wel! mensen uit Canada. Jullie hebben gevochten voor ons leven.”Maple LeafkeBij de herdenking was Marcel van Oorschot van de stichting Bevrijding Brabanse Wal aanwezig. “De stichting is op zoek naar manieren om de basisschooljeugd meer te betrekken bij het herdenken dan nu het geval is. Ter voorbereiding daarop gaan we op bezoek bij scholen die hier al erg actief in zijn, zoals de Pius X dat al jaren is.” Om de kinderen te bedanken voor de mooie herdenking had hij voor ieder van hen een Maple Leafke, een lekker koekje in de vorm van het Canadese esdoornblad.

Foto’s: De herdenking bij de Klok werd muzikaal ondersteund door leden van muziekvereniging Volharding.

Leerlingen van basisschool Pius X schilderden de portretten van vijf dorpsgenoten die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Toon en Nis de Jong verloren hun vader tijdens de bevrijding van Welberg. Ze deelden het verhaal van hun vader met de leerlingen.

De leerlingen van de bovenbouw van de Pius X luidden met elkaar de Klok.

Marcel van Oorschot van stichting Bevrijding Brabantse Wal had voor ieder kind een Maple Leafke. Het Bergse koekje dat werd verzonnen ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding.


[ door Dasja Abresch ]

Uit de Steenbergse Courant