Herdenking bij Bevrijdingsmonument Welberg

WELBERG – Ter nagedachtenis aan de slachtoffers die in het najaar van 1944 vielen in de strijd om Steenbergen e.o. te bevrijden, wordt op zondag 1 november om 15.00 uur zoals gebruikelijk de klok van het bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg weer geluid.

Bij de ceremonie zullen bloemen worden gelegd door een vertegenwoordiging van de Canadese ambassade, de burgemeester van Steenbergen, de Dorpsraad van Welberg en de werkgroep die de herdenking organiseert.

Verder verlenen pastor Sebastian Chazhoor van de Sint Anna-parochie, de John F. Kennedygroep en de re-enactment groep Maple Leaf uit Bergen op Zoom hun medewerking. Iedereen die dat wil wordt in de gelegenheid gesteld om ook zelf de klok te luiden.

Bij Welberg vond inmiddels 71 jaar geleden het laatste, onvoorziene gevecht plaats van de Slag om de Schelde. De herdenking kreeg vorig jaar de ‘status’ die zij verdient in de geschiedschrijving.

Dat werd nog eens geaccentueerd met het inzaaien en uitdelen van klaprozenzaad, waarbij het de bedoeling is dat de klaprozen iedereen elk voorjaar weer herinneren aan de slachtoffers, maar ook aan de verworven vrijheid. Bij de herdenking van komende zondag, wordt het initiatief om op zoveel mogelijk plaatsen klaprozen te laten bloeien uitgebreid richting Canada.