Herdenking 75 jaar na crash Gibson en Warwick

STEENBERGEN – Het is vandaag precies 75 jaar geleden dat de vliegeniers Gibson en Warwick met hun toestel neerstortten in de polder rondom Steenbergen. Een dramatische dag, omdat ze per ongeluk werden neergehaald door eigen vuur, terwijl de bevrijding al bezig was. Net zoals ieder jaar werd dit herdacht bij het propeller monument in het stadspark. Leerlingen van de Gummarusschool waren daarbij aanwezig omdat het monument drie jaar geleden door de school is geadopteerd. Ze lazen gedichten en teksten voor en mochten een krans leggen. Ook waren er speciale gasten uit het buitenland.

Zo was de burgemeester van het plaatsje in Wales waar de omgekomen vliegeniers vandaan kwamen aanwezig. Ze vertelde dat ze enorm dankbaar is dat de gemeente Steenbergen en de school zo goed zorgen voor het monument. Ook was er een Amerikaanse gast aanwezig die vertelde dat zijn oom één van de piloten was die destijds bij Dinteloord is gesneuveld. Voor al deze omgekomen vliegeniers wordt er morgen een plaquette onthuld bij Benedensas. In zijn speech vertelde hij enorm vereerd te zijn dat Steenbergen zoveel aandacht heeft voor deze slachtoffers. Hij benadrukte het belang van het leger. “Niet om te vechten, maar juist om de vrede te bewaren.”

Dan rolt de vrede verder

Ook directeur van de Gummarusschool, Wietse Visser, sprak over wat de leerlingen zelf kunnen doen. “Als je klein begint door goed met elkaar om te gaan en elkaar te helpen, dan rolt de vrede verder.” De leerlingen Loek, Dylan, Djuwana, Nikki, Jessica, Finn, Mathieu, Rohan, Keano, Damian, Jessie, Yenthe en Rowena vertelden allemaal hoe dankbaar ze zijn dat ze in vrede kunnen leven. Feline had zelfs een mooie brief geschreven over hoe het zou zijn geweest als zij zelf in die tijd piloot zou zijn geweest. 

Loco-burgemeester Wilma Baartmans bedankte de kinderen namens het gemeentebestuur voor hun inzet en legde samen met hen een krans.

Herdenking op begraafplaats

Vanavond is er om 19 uur op de begraafplaats nog een herdenking voor de vliegeniers, georganiseerd door stichting Wings to Victory. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan de andere geallieerde vliegeniers die op het grondgebied van de gemeente Steenbergen zijn neergestort. Naast de herdenking zal er ook een flyby met een aantal vliegtuigen worden gemaakt.

Tekst & foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl