Herdenken is van alle leeftijden

WELBERG/STEENBERGEN – Met het luiden van de klok van het Bevrijdingsmonument van de Welberg werd gisteravond een oorverdovend begin gemaakt met de Dodenherdenking 2016. Na het noemen van de namen van alle 89 slachtoffers die er vielen in november 1944, werd de klok in beweging gebracht. Alle aanwezigen werden uitgenodigd het touw zelf ter hand te nemen. Opvallend veel kinderen kweten zich dit jaar aan deze taak, daarmee aantonend dat herdenken van alle leeftijden is.

Volgens Angelo Somers, voorzitter van de werkgroep Bevrijdingsmonument Welberg, is het goed dat de herdenking op de Welberg een uur voor de Nationale Dodenherdenking plaatsvindt. “We beginnen het herdenken hier omdat voor veel mensen van Welberg het juist deze plek is waar de herinnering aan de oorlogsslachtoffers het meest nabij is. Maar ook omdat voor Canada, bij het herdenken van de Slag om de Schelde, dit monument een bijzondere plaats heeft. En omdat de klok van dit monument een geweldig instrument is om andere inwoners van de gemeente Steenbergen op te roepen deel te gaan nemen aan de herdenking in Steenbergen.”

Voor het eerst legde een vertegenwoordiger van het Steenbergs gemeentebestuur, in de persoon van wethouder Marijke Vos, bloemen bij het monument. Na afloop van de herdenking bij ‘De Klok’ legde men bloemen bij de Maple Leaf, de Canadese boom in de Corneliusstraat.

Namen blijven noemen

Zowel Angelo Somers bij de herdenking op de Welberg als burgemeester Ruud van den Belt bij die aan het Kerkplein in Steenbergen, spraken in hun toespraken over de waarde van vrijheid. “Noch met de bevrijding in 1944, noch met de Tweede Wereldoorlog met al haar gruwelen, noch met alle operaties nadien werd vrede en vrijheid voor alle mensen verkregen,” somde Somers op. “Des te meer reden om de vrijheid die wij kennen te koesteren, des te meer reden om de prijs die ervoor moest worden betaald bewust te zijn, des te meer reden om de namen van de slachtoffers te blijven noemen.”

Waarde van vrijheid

Burgemeester Van den Belt sloot er in zijn toespraak naadloos bij aan. “Het thema ‘Vrijheid geef je door’, is een oproep aan ons allemaal. Een oproep om ons in te blijven zetten voor de waarde van vrijheid. Door met elkaar in gesprek te blijven, door te verbinden, door de dialoog aan te gaan. Om zo de dreigende ontbinding en het teloorgaan van de vrijheden tegen te gaan. Blijf je bewust van de waarde van vrijheid. Vrijheid kan alleen bestaan als wij ons daar allemaal voor in blijven zetten. Zo geef je de vrijheid door.”

Namens de leerlingen van de basisscholen las Nienke van der Wegen een gedicht voor; samen met klasgenoten legde zij vervolgens bloemen bij het monument.

Na afloop van de herdenking vertrok de stoet naar de begraafplaats aan de Nassaulaan om eer te bewijzen aan de daar begraven militairen.

Foto’s: Dasja Abresch©KijkopSteenbergen