Help Elkaar Help Een Ander in de bres voor minderbedeelden

KRUISLAND – Een woonkamer vol dozen, tassen, spullen. Zo ziet het er momenteel thuis uit bij Pamela Verlooij, die zich met haar stichting Help Elkaar Help Een Ander inzet voor de minder bedeelden in de regio. Al deze goederen verkrijgt Verlooij van mensen die wat over hebben en dit aan een goed doel willen schenken, in plaats van een en ander via Marktplaats te verkopen. ,,Zelf heb ik ooit op straat gestaan met helemaal niks. Mijn bedrijf was failliet en ik zat diep in de schulden. Wanneer je met alleen nog een onderbroek op straat staat, ben je diep ongelukkig. Dat wil ik voor anderen voorkomen door gratis spullen te kunnen aanbieden.”

De stichting ontstond in februari van dit jaar. Samen met dorpsgenote Denise Kerstens besloot Verlooij het idee dat ze al langer had, door te zetten. Sindsdien stromen de spullen binnen, maar ook de aanvraag voor spullen. ,,Een eis voor ons is dat de spullen schoon en heel zijn. Oud ondergoed nemen we bijvoorbeeld niet aan, maar wel andere kleding, meubels en speelgoed.”

Complete inboedel

Onlangs kreeg Verlooij een mailtje van mevrouw Ria Du-chatenier uit Dinteloord. Ze wilde graag haar bank aanbieden. En haar tafel. En haar kleding en overige huisraad. ,,Ik schrok er even van. Ik dacht: ‘Gaat ze nou haar hele inboedel aan ons schenken?’ Uiteindelijk bleek dat deze mevrouw zelf onze hulp hard nodig had. Ze kon zich geen weg meer banen door haar huis, door de hoeveelheid spullen die ze in de loop der jaren had verzameld. Denise en ik zijn toen samen naar deze mevrouw toe gegaan om haar huis leeg te halen.”

Grote hulpvraag

De operatie bleek een pittige; Du-chatenier had moeite met afscheid nemen van haar persoonlijke eigendommen. ,,Je hebt overal herinneringen aan,” bevestigt ze. ,,Maar je weet dat de spullen terecht komen bij iemand die het hard nodig heeft. Dat stelde me gerust.” Zelf ging ze samenwonen en trok ze bij haar vriend in, die al het nodige had staan. ,,Ik heb zelf ook ooit met niets op straat gestaan en wil daarom iemand helpen die ditzelfde meemaakt.”

Volgens Verlooij is de hulpvraag groot. ,,De gemeente doet weinig voor mensen die niets hebben en ook kringloopwinkels zijn al lang niet meer zo goedkoop als ze ooit waren. Op Facebook hebben we nu 275 ‘leden’. Dat zegt toch wel wat.”

De stichting Help Elkaar Help Een Ander is actief in de gemeenten Steenbergen, Bergen op Zoom, Tholen en Roosendaal.

Foto: Pamela Verlooij en Denise Kerstens van de stichting Help Elkaar Help Een Ander, met in hun midden Ria Du-chatenier.