‘Help Elkaar een Handje’: Ontspanning Voor Welberg organiseert ‘Drive Thru Streekmarkt’

WELBERG – De stichting Ontspanning Voor Welberg heeft een creatieve manier gevonden om zich te ontworstelen aan de corona-crisis: een Drive-Thru Streekmarkt. Op zondag 5 juli van 12.00 tot 17.00 uur staat de Kapelaan Kockstraat op het dorp vol plaatselijke ondernemers en agrariërs die hun waar in de kofferbakken van het voorbijrijdende publiek deponeren.

Door de coronacrisis zijn de Koningsdag, de paasviering en de braderie al afgelast. “Dat is tegen onze natuur,” aldus Nathalie Heijmans namens de organiserende stichting. “Ontspanning Voor Welberg is er om leuke activiteiten te organiseren op het dorp en ervoor te zorgen dat de mensen met elkaar verbinden. Dat is juist in deze tijd extra belangrijk.”

Creatief zijn

Aan het begin van crisis stond er op KijkopSteenbergen en in de Steenbergse Courant een aantal keer de oproep ‘Help de Boer’, met de adressen van de agrariërs die via thuisverkoop hun producten aanbieden. “Ook was er een persconferentie waarin de premier de Nederlanders opriep om creatief te zijn,” vertelt Nathalie. “Via de gemeente kregen we als organisaties diezelfde boodschap. Toen we hoorden van een Drive Thru Foodtruck festival in Breda, ontstond het idee om al die zaken aan elkaar te verbinden.”
Het resultaat is een Drive Thru Streekmarkt. Bedoeld als leuke onderbreking maar ook om plaatselijke ondernemers een handje te helpen. Vandaar de titel van de activiteit: Help Elkaar een Handje. “Het is bovendien een mooie service voor mensen die het nog best eng vinden om boodschappen in de winkels te doen,” vult Nathalie Heijmans aan.

In de kofferbak

De Drive Thru Streekmarkt werkt als volgt: Op maandag 22 juni wordt de bijbehorende website actief. Op deze site bieden alle deelnemers aan de streekmarkt hun producten aan. De bezoekers van de site kiezen de producten die zij willen en betalen deze gelijk. Op zondag 5 juli melden de klanten zich bij de entree van de streekmarkt aan de Kapelaan Kockstraat (vanaf het Klaproosviaduct bezien). Daar krijgen zij een nummer dat zij duidelijk zichtbaar achter de voorruit leggen. Vervolgens rijden zij stapvoets over de markt langs alle kramen. De handelaren weten precies bij welk nummer zij boodschappen in de kofferbak moeten leggen. Zo rijdt de klant langs alle kraampjes en heeft hij aan het eind van de rit alle bestelde producten, corona-proof, in de auto.

Foodtruckfestival

De mogelijkheid voor een gezellig drankje na afloop is er helaas niet. “Dan zouden we weer een echte activiteit zijn en dat mag nog niet,” legt de OVW-woordvoerder uit. De activiteiten van de rest van het jaar zoals het Foodtruckfestival tijdens Burendag en de Halloweenviering in oktober staan nog op losse schroeven. “Mocht de Streekmarkt een succes blijken, dan overwegen we wel eenzelfde formule voor het Foodtruckfestival.”
Ondernemers en agrariërs uit de gemeente Steenbergen die ook mee willen doen aan de Drive Thru Streekmarkt kunnen zich melden via ovw.welberg@gmail.com

Door: Dasja Abresch