Heleen Schenk uitverkoren om mee te doen aan Expeditie Sumba

STEENBERGEN – Het avontuur is haar niet vreemd, integendeel. Ze backpackte al eens door Peru en Thailand, was tot voor kort sportinstructeur bij het Ministerie van Defensie en staat nota bene te boek als Nederlands survival-kampioen. ,,Wat ik nu ga doen, is toch nog wel een stapje uitdagender,’’ vindt Heleen Schenk. De 26-jarige Steenbergse is één van de vijf ‘uitverkorenen’ voor Expeditie Sumba.

Komende vrijdag vertrekt Heleen in eerste instantie naar Bali, daar vandaan wordt de oversteek gemaakt naar het Indonesische eiland Sumba, waar het grootste deel van de straatarme bevolking het zonder energiebronnen moet stellen. Met haar mede-expeditieleden, gaat Heleen zich vooral sterk maken om een school te helpen bij het opbouwen van duurzame energievoorzieningen.

100% duurzame energie

Onder de noemer ‘Sumba, Iconic Island Initiative’ begon de ontwikkelingsorganisatie Hivos – in samenwerking met Indonesische overheden, bedrijven en instellingen wereldwijd – in 2010 een grootschalig project, met als doelstelling dat het eiland binnen tien jaar is voorzien van 100 procent duurzame energie (wind, zon, water en biogas). Vooralsnog is het echter behelpen geblazen op Sumba, ook voor de deelnemers aan de expeditie, die door middel van opdrachten aan den lijve zullen ervaren hoe het is om continu te moeten leven zonder stroom, gas en licht.

Het team bezoekt overigens ook Sumbanezen die wél toegang hebben tot energie. ,,Om goed het verschil te kunnen zien,’’ vertelt Heleen, die reikhalzend uitkijkt naar de bijzondere reis. ,,Want zo’n avontuur kun je op geen enkele andere manier meemaken.’’

De Steenbergse, die sinds vorig jaar december in Breda woont en maandag aan haar nieuwe baan begint, als docent sport & leisure adventure op de Fontys Sporthogeschool in Eindhoven, ‘ontdekte’ Expeditie Sumba via Salt Magazine, een blad voor avonturiers en liefhebbers van outdooractiviteiten en in dit verband één van de partners van Hivos.

Nederlands survival-kampioen

Heleen dacht bij het lezen over Expeditie Sumba meteen: ‘Dat is écht iets voor mij!’ Na een paar weken goed nadenken over de vraag hoe ze dat zou doen, besloot ze zich aan te melden, met een filmpje waarin ze laat zien hoe het is om een dag verstoken te zijn van energie. ,,Uiteindelijk bleven er drie kandidaten over, die allemaal op gesprek moesten komen. Een paar weken geleden kreeg ik een telefoontje, dat ze mij hadden uitgekozen.’’

Leven zonder energie, die ze van zichzelf overigens in overvloed heeft, is haar niet helemaal vreemd. ,,Als sportinstructeur in het leger, zat ik ook soms dagenlang zonder stroom in het bos. Maar de omstandigheden op Sumba zijn ongetwijfeld wel heel anders. Komende woensdag is er eerst nog een teambuildingsdag in Amsterdam, vooral bedoeld om ons fysiek mentaal klaar te stomen.’’

Fysiek gezien hoeft de jonge Steenbergse zich hoegenaamd geen zorgen te maken. Dit seizoen won ze namelijk het algemene circuit van de Nederlandse Survival Bond én het nationale (dag) kampioenschap in het zogeheten Runner Up Circuit op de afstand 10 tot 15 kilometer.

Heleen is sinds tien jaar lid van de survival-afdeling van sv Diomedon en veroverde ook in 2010 al de nationale titel op het algemene circuit. ,,Deze expeditie sluit dus precies aan bij alles wat ik zowel privé als in mijn werk doe en leuk vindt.’’

Geld inzamelen

Met de tiendaagse onderneming naar Sumba, wil ontwikkelingsorganisatie Hivos zoveel mogelijk aandacht generen voor de situatie op het eiland en het publiek informeren over de duurzame energieprojecten. De achterliggende gedachte hierbij luidt: als dit eiland volledig van duurzame energie kan worden voorzien, moet dat wereldwijd kunnen, dus ook in Nederland. 

De hoop is daarnaast ook dat de expeditie mensen aanzet tot donaties. ,,Wij gaan met z’n vijven in ieder geval proberen om achtduizend euro in te zamelen, speciaal voor de school,’’ aldus Heleen. ,,Maar hoe meer steun, hoe beter natuurlijk. Ik wil iedereen graag laten zien dat je met een relatief kleine inspanning of bijdrage een groot verschil kan maken.’’

De expeditieleden doen vanaf Sumba – waar mogelijk – verslag van hun ervaringen. Aangezien elektriciteit en internet er verre van vanzelfsprekend zijn, zullen veel verhalen pas naderhand verteld worden.

Het expeditieteam is te volgen via http://www.supportsumba.nl en http://www.facebook.com/expeditiesumba. Op deze Facebook-pagina is overigens ook het filmpje te zien waarmee Heleen haar deelname afdwong.