Heemwerf blij met helpende handen: nu nog twee weken destilleren

STEENBERGEN – Vanochtend hadden Marnix en Sofie Janssens van landgoed Heenwerf aan de Kruislandsedijk voldoende hulp om de 2000 flessen wijn te ontkurken die ze geschonken kregen van wijngroothandel Oud Reuchlin & Boelen uit Zoetermeer. Uit de overjarige wijn destilleert wijnboer Marnix alcohol die geschonken wordt aan onder meer het Bravis ziekenhuis. Die kan worden gebruikt voor ontsmetting in de strijd tegen corona.

Sofie Janssens laat weten dat de klus ineen drietal uren is geklaard. De ontkurkploeg had mazzel, want een groot deel van de flessen was voorzien van een schroefdop. “We hopen nu dat er bedrijven zijn die ons kunnen helpen aan gratis flacons of flesjes waarin halve liters alcohol kan worden gebotteld. Dat scheelt ons in de kosten, want nu betalen we deze zelf. Overigens zijn de Janssens ook nog op zoek naar flesjes met een handpompje. Want ze kunnen namelijk ook desinfecterende hand-gel bereiden volgens het recept van de wereldgezondheidsorganisatie. En ook daaraan is nu in deze coronatijd grote behoefte.

Met dank aan . . .

Sofie Janssens: “Marnix zal nu met onze Huntink stookketel de komende weken dagelijks een tiental uren aan de slag zijn om de alcohol uit de wijn te destilleren. Wanneer we deze gebotteld hebben komt deze terecht bij diegenen die deze het hardste nodig hebben om zich te beschermen tegen een corona besmetting. Weeral een flinke stap vooruit, mede dank zij de hulp van de vrijwilligers. Ook dank zij de ondersteuning van gemeente Steenbergen, die er voor zorgde dat er een gratis glascontainer is neergezet en eenmaal gevuld weer op zal halen. Prettig was ook de geste van het bedrijf ‘Linde Gas’, dat ons kosteloos 3 gasflessen leverde voor het uitstoken van de wijn”.