Heemkundekring steekt de vlag uit tijdens jubileumjaar

STEENBERGEN – Heemkundekring De Steenen Kamer steekt met vlag en wimpel boven Steenbergen uit. Sinds een week staan de kunstbanieren aan de kop van de Markt namelijk geheel in het teken van het 25-jarig jubileum van de club dat de rest van dit jaar gevierd gaat worden. De voorzitter van De Steenen Kamer, Gerard Baten, en de wethouders Wilma Baartmans en Esther Prent verrichtten de onthulling. 

De banieren zijn ontworpen door de Steenbergse vrijetijdsfotograaf en -ontwerper Jan Flinkenflögel. Verdeeld over de voor- en achterzijde van de drie vaandels zijn de diverse activiteiten van De Steenen Kamer terug te vinden. Zoals het onderzoek naar vergeten feiten uit een lang vervlogen of wat recenter verleden, de actieve deelname aan tal van activiteiten zoals de historische stadswandelingen, de Expeditie Nassau en de Canon van Steenbergen. Maar ook het gevraagd en ongevraagd advies over het Steenbergs erfgoed dat men de gemeente verleent, maakt deel uit van het takenpakket. 

Samenwerking

De heemkundekring is in 1994 opgericht bij hotel Aarden. Een vergadering die werd bijgewoond door 15 leden. Anno 2019 telt De Steenen Kamer er maar liefst 63 waarvan een meerderheid actief betrokken is. 
Sinds 2002 is ’t Zolderke van de Vredeskerk het clubhuis dat door de leden zelf is opgeknapt en ingericht. Er wordt met plezier gebruik van gemaakt, al hoopt men binnen afzienbare tijd te kunnen verhuizen naar een ruimere en meer toegankelijkere ruimte.  Dat biedt ook de mogelijkheid om een langgekoesterde wens uit te laten komen: een samenwerking, en mogelijk zelfs fusie, met de Stichting Stadsarcheologie Steenbergen. “Inmiddels zijn we ervan overtuigd dat, hoewel de een in de grond spit en de ander in archieven, we uiteindelijk hetzelfde doel dienen,” aldus voorzitter Baten. “Dat doel is het verleden te onderzoeken, belangstelling te wekken voor de eigen plaats en bevolking en de geschiedenis van Steenbergen te bewaken en beheren.”

Historische vraagbaak

Namens de gemeente Steenbergen bracht Wilma Baartmans de felicitaties over. “Met het bereiken van dit jubileum bent u nu zelf deel van de geschiedenis waar u zo zorgvuldig over waakt. Voor de gemeente bent u een historische vraagbaak waar wij veelvuldig en nooit zonder resultaat gebruik van maken. Ook voor de organisatie van het 750-jarig bestaan van de kern Steenbergen in 2022 hebben wij uw kennis van zaken zeker nodig.”
Gedurende het jubileumjaar van De Steenen Kamer volgen er nog diverse activiteiten waaronder een tentoonstelling en lezingen. 

Nadat Niek van Beers de aanwezige boeren, burgers en buitenlui met een ratel bijeen had geroepen, onthulden Gerard Baten, voorzitter van De Steenen Kamer, en de wethouder Baartmans en Prent de nieuwe banieren aan de kop van de Markt in Steenbergen.

Tekst en foto’s: Dasja Abresch © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl