Heemkundekring De Steenen Kamer zoekt nieuwe voorzitter

STEENBERGEN – Heemkundekring De Steenen Kamer is op zoek naar een nieuwe kartrekker. De huidige voorzitter, Gerard Baten (70), neemt volgend jaar afscheid en (zonder potentiële kandidaten af te willen schrikken) de schoenen die hij achterlaat om te vullen, zijn groot. De heemkundigen willen dan ook niet over één nacht ijs gaan en zetten de vacature alvast in de etalage.

Hoewel verenigingen die zich bezighouden met de historie over het algemeen onverslaanbaar zijn in het noemen van de juiste jaartallen, blijkt de duur van het voorzitterschap van Gerard Baten lastig te definiëren. Na enige gesoebat komt het driekoppig bestuur (naast Baten bestaande uit Hanneke Meulblok en Robert Catsburg) tot de conclusie dat ruim tien jaar de meest accurate benadering is. Een decennium waarin de interesse en waardering voor de historie van de stad door burgers en bestuur een vlucht namen.

Baten kondigde zijn vertrek al eerder aan, maar besloot door gebrek aan gegadigden en de door corona bemoeilijkte zoektocht nog even aan te blijven. “Nu is het echt tijd dat iemand anders het overneemt,” aldus de scheidend voorzitter. “Voor mezelf, maar ook voor de club. Iemand met een frisse blik en een nieuwe kijk op zaken.”

Kruisverbanden

Degene die de voorzittershamer overneemt, stapt volgens het bestuur in een warm bad: “De Steenen Kamer is echt een hele leuke club mensen. Iedereen draagt op zijn eigen manier een steentje bij. Als bestuur dragen we dat ook uit. Wij faciliteren alleen; wij zijn niet degenen die het werk doen. Dat doen de leden zelf. Die hebben een heel divers scala aan interesses en een grote bereidheid om kennis te delen.”

Robert Catsburg heeft het als relatieve buitenstaander aan den lijve mogen ondervinden: “Alleen voor het netwerk is het al interessant. Je vindt steeds weer kruisverbanden naar je eigen interessegebied. De Steenen Kamer is als het ware een enorme kennisbank die je altijd kunt raadplegen. De leden doen het echt samen.”

Meer vrouwen

Voor de komende tien jaar hoopt het bestuur de geschiedenis van stad en ommelanden steeds toegankelijker te maken en dichterbij de mensen te brengen. Een nieuw thuishonk kan daarin veel betekenen. “We willen graag een locatie in het centrum waar we exposities kunnen organiseren en waar onze bijeenkomsten letterlijk en figuurlijk laagdrempelig te bezoeken zijn.”

Ook qua diversiteit van het ledenbestand hoopt het bestuur een stap voorwaarts te zetten. “Het gros van onze leden, vooral de actieve, zijn wat oudere mannen. We hopen meer jongeren en vrouwen te interesseren om mee te doen. De interesse voor de historie ligt heel anders voor mannen en vrouwen heel anders, maar vult elkaar wel perfect aan. Mannen willen vaak meer weten over de ‘droge’ feiten terwijl het vrouwen vooral om de beleving gaat.”

Foto: Hanneke Meulblok, Gerard Baten en Robert Catsburg in het ‘clubhuis’ van de heemkundekring: ’t Zolderke boven de Vredeskerk. Heemkundig lid Niek van Beers zwaait hier de scepter over het indrukwekkend uitgebreide en goed georganiseerde archief.
[ door Dasja Abresch ]