Heemkundekring De Steenen Kamer opende het jaar traditiegetrouw met gezellige bijeenkomst.

STEENBERGEN – Maandagavond 20 januari opende Heemkundekring de Steenen Kamer het jaar met een gezellig samenzijn van leden en partners. Ongeveer 30 mensen gaven aan de uitnodiging gehoor en brachten een lekker hapje of drankje mee. Want dat is de opzet van de avond: een gezellige avond voor de leden, verzorgd door de leden. En dan blijkt telkens weer, dat heemkundigen (of hun partners?) ook in de keuken hun mannetje/vrouwtje staan, en er een prachtig lopend buffet op tafel komt.  Al of niet heemkundig verantwoord.

Tijdens dit buffet keken de aanwezigen naar een samenvatting van een film, die we maakten voor de Bevrijdingsfeesten op 2 november 2019, maar die niet iedereen al gezien had. Nog nooit vertoonde beelden kwamen voorbij, maar al heel snel moesten de aanwezigen weer overstappen naar een quiz over Steenbergen. Welke voetballer speelde bij Excelsior, Feijenoord en Twente? Ik wist het niet, maar het wordt volgens mij hoog tijd om eens een Steenbergse Heemquiz te gaan organiseren.
Maar, de voorzitter zei het tijdens zijn openingsspeech: “De heemkundekring heeft het druk!” Enkele hoogtepunten van 2019 waren zeker de start van onze Steenbergse Stadsherauten, maar ook onze lezingencyclus trok bijna 300 bezoekers. In 2020 proberen we weer een lezingencyclus te organiseren, maar willen we ook een serieus begin gaan maken met de bestudering van het Steenbergs dialect. Ook hebben we unieke films van oud Steenbergen gekregen, die we met financiële hulp van de gemeente Steenbergen kunnen gaan digitaliseren. En 2022 werpt zijn schaduwen al vooruit, want ook aan het 750-jarig bestaan van Steenbergen willen en moeten wij als heemkundekring veel aandacht besteden.
Steeds meer mensen in Steenbergen worden lid van onze heemkundekring en gelukkig: niet alleen ouderen! Toch valt de gemiddelde leeftijd van de leden vrij hoog uit, maar qua uitstraling en activiteiten is Heemkundekring De Steenen Kamer nog nooit zo bruisend geweest als in 2020!

Door: Gerard Baten