Heemkundekring De Steenen Kamer begint met stadsexcursies: Stadsherauten veroveren Steenbergen

STEENBERGEN – Al veertig jaar staat de bronzen heraut eenzaam voor het voormalige stadhuis aan de Kaaistraat in Steenbergen. Binnenkort krijgt hij echter gezelschap van een klein legioen collega’s van vlees en bloed. Het zijn de stadsgidsen van de Heemkundekring de Steenen Kamer die als ‘Stadsherauten’ de bezoekers door het verleden van Steenbergen loodsen. Afgelopen zaterdag gingen zij met elkaar op pad om onder leiding van Hans Slokkers en Hanneke Meulblok de levensloop van het stadshart na te lopen.

Het was een geanimeerd gezelschap dat op deze zonnige zaterdag door de straten van de stad trok. De meesten hebben hun wortels diep in de Steenbergse bodem en al de nodige kennis van zaken. De anekdotes vlogen dan ook over en weer en maakten dat de wandeling lang duurde, maar geen moment verveelde. Namens het college nam wethouder Wilma Baartmans deel aan de excursie en zij kwam thuis met een hoofd vol informatie en nieuwe ideeën. “Ongelooflijk dat er nog zoveel is waar je geen weet van hebt, totdat iemand je erop wijst.”

Interessant en leerzaam

De coördinator van het Stadsherauten-team is Ton Wennekers. Hij mag zich gelukkig prijzen met een groep van tien stadsgidsen waaronder ook twee jeugdgidsen. Een van de nieuwe gidsen is de Steenbergse Annie Kranendonk die al twintig jaar stadsgids in Bergen op Zoom is, met als specialisatie de Synagoge. “Het blijft interessant en leerzaam, vooral door de verhalen van de bezoekers die mee gaan op excursie. Ik kijk er enorm naar uit om in Steenbergen aan de slag te gaan.”

Lespakket

Voor het zover is, krijgen de gidsen een gedegen opleiding over de geschiedenis van de stad die zij naar eigen inzicht kunnen decoreren met hun eigen verhalen en anekdotes. De rondleiding door Hans Slokkers en Hanneke Meulblok maakt deel uit van het ‘lespakket’. Het tweetal vertelde onder meer over de tijd dat Steenbergen nog aan zee lag en het stadhuis op de plek van de huidige markt. Ook richtten zij de aandacht op de historische overblijfselen in de woningen en winkelpanden langs de route en vertelde zij over de bewoners die er ooit woonden en werkten.

Gummaruskerk

De Stadsheraut is een voortvloeisel uit de historische stadswandeling die Heemkundekring De Steenen Kamer vorig jaar op initiatief van Ad Vermeulen hield. De behoefte aan dergelijke excursies bleek groot, evenals de aanmelding van mensen die bereid zijn de rondleidingen te begeleiden. De uitvalbasis van de stadsgidsen wordt de Gummaruskerk in Steenbergen waarin tevens de plaatselijke VVV gevestigd gaat worden.

Eerste excursie

Op zaterdag 25 mei gaat de eerste officiële excursie van start onder leiding van Stadsheraut Chiel Veraart. Wie mee wil, dient zich uiterlijk om 13.55 uur te melden bij de deuren van de Gummaruskerk aan de zijde van de Markt. Kosten voor deelname bedragen 2,50 euro, te voldoen bij de heraut van dienst. Het is de bedoeling dat de stadsgidsen iedere laatste zaterdag van de maand tot en met de maand september om 14.00 uur op pad gaan.
Ook vertolken zij hun rol tijdens speciale evenementen zoals de opening van het gerestaureerde Fort Henricus op zaterdag 8 juni aanstaande.

Onder leiding van Hans Slokkers en Hanneke Meulblok trok de Stadsherauten van Steenbergen voor het eerst door de stad.

Door: Dasja Abresch