‘Haven wordt toeristische trekpleister van formaat’

STEENBERGEN – Bouwhekken, modder spuitende machines, dreunende kranen die met 'grof geweld' de damwand in de bodem van de Steenbergse haven rammen. Zelfs voor de grootste optimist valt het niet mee om in de mistroostige aanblik die haven en wal momenteel bieden het stukje paradijs te zien dat het medio mei moet zijn.

Wethouder Cors Zijlmans is er niettemin van overtuigd dat de jachthaven hét pronkstuk wordt van het project StadHaven. Een toeristische trekpleister van formaat. En meer nog: de missing link voor de inwoners van ‘Steenbergen aan Zee’, tussen het water en de stad. Een plaats waar men straks lekker kan flaneren langs de plezierboten, die van heinde en verre worden verwacht, en zowel wandelaars als fietsers het begin en eventueel ook weer het eindpunt wordt van een mooie route langs de West Brabantse Waterlinie. Want de haven staat tevens te boek als de recreatieve (water)poort van onze regio.

Tribune

Voorlopig is het evengoed nog meer een werkhaven, waar aannemingsbedrijf KWS Infra/Volker Wessels momenteel bezig is met de vervanging van honderden meters damwand. Als die klus is geklaard, wordt de stap gezet naar de vaste wal. Blikvanger van de herinrichting moet de van beton en hardhout gemaakte tribune worden, op de kop van de oude havenkom. Van daaruit wordt bovendien een zo natuurlijk mogelijke overgang gecreëerd naar de binnenstad. Aan de wegzijde van de Kade komt het parkeerterrein terug, met dien verstande dat de geparkeerde auto’s middels een groene buffer zoveel mogelijk aan het oog worden onttrokken.

Botenlift in de schijnwerpers

Wie de werkzaamheden wel eens gadeslaat, zal ongetwijfeld al hebben gezien dat de oude botenlift ontdaan is van z’n overstekende deel. Dat bleek niet meer te redden. De staander, ook wel bok genoemd, blijft wel behouden en komt straks in de schijnwerpers te staan.

In de nieuwe bestrating van de kade, keren de kinderkopjes terug. Het pad voert de wandelaar langs de historische bebouwing naar de parkeerplaats die aansluit op de vestiging van Albert Heijn. Met als ‘onderbreking’ een maritiem speelelement voor kinderen. Op de landtong is de exploitant van de jachthaven van plan om nieuwe sanitaire voorzieningen te realiseren, met daar bovenop een nieuw havenkantoor.

‘Nieuwe schwung aan geven’

In de oorspronkelijke renovatieplannen, was geen ruimte meer voor de woonboten in de Steenbergse haven, waarvan er inmiddels acht het veld hebben geruimd. De resterende drie mogen bij nader inzien wellicht toch blijven liggen.

Wanneer de facelift van de haven klaar is, is het project StadHaven ook voltooid. Qua ‘stenen’ wel te verstaan. ,,Vervolgens moeten we gaan proberen, in overleg met de verschillende, betrokken partijen, om er met elkaar een nieuwe schwung aan te geven,’’ stelt wethouder Cors Zijlmans, bestuurlijk verantwoordelijk voor het karwei, waarbij hij regelmatig poolshoogte gaat nemen. ,,Het werk vordert gestaag en we liggen keurig op schema. Zoals het er nu uitziet is de klus medio mei geklaard.”

Vaarseizoen

Dat had wat havenmeester Dirk-Jan van Weezel betreft wel eerder gemogen, het nieuwe vaarseizoen begint immers al op 1 april. ,,Het is wel zo prettig wanneer we dan klanten kunnen ontvangen. En dan bedoel ik niet in een bouwput. Nu ligt een deel van de vaste klanten uit de Steenbergse haven bij ons in De Schapenput in De Heen en dat wordt ook netjes vergoed door de gemeente. Maar straks komen de boten weer uit de opslag en die moeten wel ergens liggen. Daarnaast kan ik mensen moeilijk wegsturen wanneer zij met hun bootje aan komen varen.’’