“Haven heeft een enthousiaste organisatie nodig die ermee aan de slag gaat”

STEENBERGEN – ‘De burgemeester van de haven’ wordt Steenbergenaar Toon van Drunen wel eens met een knipoog genoemd. In het verleden organiseerde hij er samen met een grote groep watersportvrienden tal van activiteiten. In én om het water. Het artikel in de Steenbergse Courant van afgelopen vrijdag getiteld ‘Historische werkschepen voor het laatst gezien in Steenbergse haven?” wekte verbazing bij hem op en de behoefte om te reageren.

Even in het kort: in het artikel van afgelopen vrijdag werd verslag gedaan van het bezoek van de gerestaureerde werkschepen van vereniging De Sleper aan de Steenbergse haven. De vloot is al twaalf jaar vaste gast, maar daar komt mogelijk een einde aan omdat de gemeente niet bereid zou zijn bij te dragen aan het liggeld. Volgens havenmeester Dirk-Jan van Weezel is het voor hem vanuit commercieel oogpunt niet mogelijk om die kosten te dragen, ook omdat dit niet eerlijk zou zijn tegenover andere ligplaatshouders.

Niet correct

Naar aanleiding van het artikel meent Van Drunen dat enige nuance wel op zijn plaats is: “In het stuk staat dat de slepers gratis in de haven mochten liggen toen deze nog van de gemeente was. Niet correct want het was toen onder exploitatie van havenmeester Tom Vermeulen. Hij liet bovendien niet alleen De Slepers gratis liggen maar ook de Dutch Classic deelnemers die soms wel met zo’n tachtig klassiekers hier kwamen.”

Bitter weinig gebruik

Volgens Van Drunen heeft de gemeente “groot gelijk dat ze de haven niet op deze manier promoot”. “De gemeente faciliteert. Ze heeft Steenbergen in het kader van Stadhaven een beter aangekleed centrum en een luxe aangeklede haven gegeven met als achterliggende boodschap: Hier bieden wij eenieder de mogelijkheid optredens, evenementen en andere activiteiten te organiseren. Daar wordt tot op heden helaas bitter weinig gebruik van wordt gemaakt.”

Uitgelezen taak

Wat de Steenbergse haven volgens hem nodig heeft, is een groep enthousiastelingen die zich ermee gaat bemoeien. “Een organisatie, wie dan ook, moet dit oppakken, er ruchtbaarheid aan geven, er iets rondom organiseren wat daardoor nog meer mensen naar de Steenbergse Stadshaven trekt. Het lijkt mij dat er een uitgelezen taak ligt voor het Evenementplatform Steenbergen om hiermee aan de slag te gaan” Dat het kan, is volgens hem al bewezen. “Mede dankzij Tom Vermeulen die toen óók de haven commercieel exploiteerde!”

Door Dasja Abresch