Hans Houtepen, een chauffeur waar je van op aan kunt

STEENBERGEN – Al jaren rijdt hij als derde wagen in de karavaan van de Kleine Tour. Hans Houtepen vervoert een belangrijk persoon. Hij is de chauffeur van Miss Kleine Tour.

Ooit begon hij als ploegleider, samen met Marco Brok. Een paar jaar later werd het bakkerij Jumelet. “Toen die ermee stopte dacht ik dat het voor mij ook was afgelopen” herinnert Hans zich. “Maar Sigrid en Remesta, de dames die toen met de miss-auto reden stopten ermee. Mij werd gevraagd of ik het stokje wilde overnemen. Nou dat wilde ik wel”
Hans bleek een geboren chauffeur en begeleider te zijn. Alle Missen krijgen dezelfde aandacht. Als de Miss eenmaal verkozen is maakt Hans kennis met haar. Meestal tijdens de foto-shoot. “Ik stel ze op hun gemak. Zorg dat de auto tiptop in orde is. Zo leren we elkaar een beetje kennen. Als de Miss ’s morgens naar de kapper gaat, haar nagels laat lakken en de make-up krijgt, haal ik haar thuis op” Dit is vaak al erg vroeg. Gemiddeld staat Hans tussen half zeven en zeven uur bij de Miss thuis voor de deur. Samen gaan ze richting kapper en als daar het programma is doorgenomen gaat Hans weer. Vaak even naar het werk. “Als administrateur kun je niet zomaar wegblijven” vindt hij. Als de miss gereed is haalt hij haar op. “Ik houd de deur voor haar open, heb een paraplu gereed als het regent en heb altijd iets te knabbelen in de auto liggen. Een plaid voor als ze het koud heeft en een extra kussen, mocht ze niet lekker zitten. De Miss verdient alle egards”

‘Als ze maar niet huilen tijdens het dankwoord’

Hans werd in 2007 chauffeur. ”Mijn eerste Miss was Miss Floortje. Ik weet nog dat ze tijdens en etappe naast me zat. Onderweg vroeg ze me te stoppen. Iets wat eigenlijk nooit gedaan werd. In de stromende regen stond ze langs het parkoers. Alle rennertjes moedigde ze aan. Ze was een bijzondere miss”
Ook herinnert hij zich een flinke blunder. “Miss Anouk vertelde me voor een prijsuitreiking dat haar schoenen zo knelden. Ik zei dat ze dan toch gewoon gemakkelijke schoenen aan kon trekken. Dat had ik niet moeten doen. Ik kreeg een flinke uitbrander” Hans noemt alle Missen die hij heeft begeleid nog steeds miss. “Voor mij blijven ze dat. Ook al zijn er Missen bij die nu zelf kinderen in de karavaan hebben.”
Of er nog zaken zijn waar de miss rekening mee moet houden? “Ze moeten altijd vriendelijk zijn, maar dat zit altijd wel goed. Ze worden niet voor niets gekozen. Ik zeg ook altijd dat ze op zaterdag tijdens hun dankwoordje niet moeten gaan huilen.”
“Dat gebeurt altijd. Hans houdt het dan ook nooit droog” vult zijn partner Sandra aan. Voor miss Marit heeft hij nog één advies. “Pas op je tellen, er wordt altijd een grap met de Miss uitgehaald!”

Tekst: Tineke Feskens / Foto: Jan de Langen © Steenbergse Courant