Afbeelding
zondag 12 juli 2020, 11:00

Hanneke Meulblok verzamelde informatie over 6000 adressen met historie in vesting Steenbergen

STEENBERGEN – Monnikenwerk was het, maar het leverde haar een schat aan informatie op. Plaatsgenote Hanneke Meulblok speurde vier jaar lang naar gegevens over adressen in de binnenstad van Steenbergen. Adressen die vroeger slechts werden aangeduid met een wijknummer. Haar speurtocht liet ze starten in het jaar 1860.

“Voor 1949 werden woningen niet aangeduid met straatnaam en huisnummer, maar kreeg een adres een wijknummer. Bijvoorbeeld A65 of C15. En die nummers veranderden in de diverse perioden tussen de inventarisaties die een wijkmeester maakte. De wijkmeester liep dan door de wijk en keek welke huizen er stonden en welke bewoners er in woonden. Zo zijn er bijvoorbeeld inventarisaties geweest in 1863, in 1880 en 1899. Er kwamen in de jaren steeds meer huizen bij, er verdwenen er ook. Dat had gevolg voor de nummering. Het nummer A16 kon enkele jaren later best veranderd zijn naar A19”, zo legt Hanneke Meulblok uit.

1500 uren speurwerk

Het speuren naar al die gegevens heeft haar naar schatting zo’n 1500 uur gekost en is voor haar een hobby. De basisschooldirecteur van De Dobbelsteen in Hoogerheide kwam een 25-tal jaren geleden in Steenbergen wonen. Ze begon zich voor de historie van de plaats te interesseren. Werd tien jaar geleden lid van heemkundekring De Steenen Kamer. In die periode las zij een artikel van Con Slokkers. Hij gaf daarin aan dat het lastig was om uit te zoeken waar een adresnummer nu precies lag. Er waren altijd al straatnamen, maar de adressen droegen een nummer. Dat triggerde mij en ik ben gaan speuren”.

Groot bestand

In de afgelopen jaren heeft ze dus de gegevens van niet minder dan 6000 adressen achterhaald. “Per periode gaat het om zo’n 700 unieke adressen. Ik heb de gegevens van locatie, eigenaar of huurder opgenomen in Excel bestand dat inmiddels een grote omvang heeft gekregen. Ik kan hierin zoeken op nummer of op naam. Als je bijvoorbeeld wilt weten hoeveel Vermeulens er in Steenbergen woonden en waar, dan is dit in een mum van tijd gevonden”.

Informatie gratis opvraagbaar

“Ik heb nu dit bestand gemaakt en wie informatie over de adressen wenst kan mij eenvoudig een mailberichtje sturen via hanneke.meulblok@gmail.com. Dan stuur ik vervolgens de mij bekende gegevens”, vertelt Hanneke Meulblok. “Een volgende stap is het realiseren van een database die voor iedereen online toegankelijk is. Daarvoor hoop ik een programmeur te vinden die dit wil realiseren”.

Ook bijdrage aan ‘Witte Da?”

Aanstaande zondagmiddag doet Hanneke Meulblok overigens mee aan ‘Witte Da?”. In de huidige theater- en dansschool Myra Ceti zal ze vertellen over de historie van het pand aan de Wouwsestraat waarin in vroegere jaren de ‘Koekjesfabriek’ was gevestigd. De kennis die ze inmiddels van het oude Steenbergen heeft gebruikt ze ook bij haar rondwandelingen als Stadsheraut.

Door: Peter Vermeulen

Uit de Steenbergse Courant