Halve finale bereikt: X-landers 10.0 veroveren de wereld met Mudmaster

KRUISLAND – Het team X-landers 10.0 van de Zonnebergschool uit Kruisland gaat internationaal. Gistermiddag werd bekend dat de X-landers een plaats hebben veroverd bij de Global Innovation Award van de First Lego League. Met hun Mudmaster nemen zij het op tegen teams uit de hele wereld. De winnaar krijgt het patent op het eigen idee en 20.000 dollar om het te realiseren.

De First Lego League wedstrijd bestaat uit meerdere onderdelen die door middel van een thema aan elkaar verbonden zijn. Zo bouwen de kinderen in de maanden voorafgaand aan de voorrondes een robot die een ingewikkeld parcours met tal van uitdagingen af moet leggen. Daarnaast werken zij aan een innovatieproject. Daarmee vatten zij een probleem in de samenleving bij de hoorns en verzinnen er een duurzame oplossing voor. Het FLL-thema van dit jaar was City Shapers. De teams moesten binnen dit thema een oplossing voor een probleem in de eigen woonomgeving verzinnen.

Niet in de prullenbak

De teams die op de diverse onderdelen gezamenlijk het best presteren gaan door naar de Benelux-finale. Daar hoorden de X-landers in eerste instantie niet bij, maar tijdens de voorronde viel de Mudmaster van de X-landers wel op bij de jury van de Benelux Innovation Award. Bij de innovatieprojecten die het niet redden  tot de volgende ronde, zitten veel goede ideeën die daadwerkelijk een oplossing zouden kunnen betekenen voor hedendaagse problemen. Om te voorkomen dat die vindingen in de prullenbak verdwijnen, is de Innovation Award ontstaan waar Nederland dit jaar voor het eerst bij aansloot.

Polderkids

Als echte polderkids kennen de X-landers als geen ander de gevaarlijke situaties veroorzaakt door slik op de weg tijdens de oogstperiode. Hoewel de meeste boeren hun best doen om de wegen zo schoon mogelijk te houden, is het niet te doen om de weg tijdens een natte oogstperiode de hele dag moddervrij te houden. Of liever: dat wás onmogelijk, want dankzij de Mudmaster van de X-landers kan dit probleem wel eens tot het verleden gaan behoren.

Simpel

Aan de basis van het idee ligt het aloude gezegde ‘beter voorkomen dan genezen’.  Dankzij gedegen onderzoek ontwikkelden de X-landers een systeem waarbij de banden van de tractoren worden schoongespoten voordat zij het land verlaten. Simpel in eenvoud en uitvoering en daarin schuilt precies de kracht van de vinding.  Daar komt bij dat het probleem niet alleen voorbehouden is aan Nederland aangezien boeren en tractoren over de hele wereld te vinden zijn.

Wereldse prestatie

De Mudmaster neemt het in de halve finale op tegen veertien Amerikaanse teams, twee Braziliaanse, een Spaans, een Deens en een Israëlitisch team. Daarmee is in één oogopslag duidelijk hoe werelds de prestatie eigenlijk is. Om dat nog even te benadrukken:  in totaal deden er in meer dan honderd landen 40.000 teams mee.

De jurering van de projecten vindt vanwege de corona-uitbraak helaas virtueel plaats al zal dat de spanning bij de X-landers zeker niet drukken.

Het FLL-team X-landers 10.0 bestaat uit: Eskil Buijzen, Ruby van Vliet, Nick van den Bosch, Luuk van Tiggelen, Thijs Jansen, Maike Cobelens en Ellemieke van Osta en de beide teamcoaches meneer Ruud (van Kaam) en meneer Mario (von Banniseht).