Guus Weterings is Steenbergs voorleeskampioen 2018

STEENBERGEN (Hoogerheide) – Vanochtend vond in de theaterzaal van MFC Kloosterhof in Hoogerheide de voorronde plaats van de Nationale Voorleeswedstrijd. Hierin streden ook 7 basisscholieren uit de gemeente Steenbergen om de winst, die de winnaar de titel ‘Voorleeskampioen van Steenbergen 2018’ zou opleveren. Het werd een spannende strijd, waarin de deelnemers naar oordeel van de jury dicht tegen elkaar aan schuurden. Uiteindelijk werd de 11-jarige Guus Weterings, leerling van basisschool Merijntje uit Nieuw-Vossemeer de nieuwe voorleeskampioen.

Het was best spannend voor de deelnemende scholieren uit de groepen 7 of 8, die met een 120 koppig publiek voor de neus, in een heuse theaterzaal, de kalmte moesten bewaren. Zij lazen een door hen zelf gekozen fragment voor uit hun lievelingsboek. En werden beoordeeld op maar liefst negen aspecten door een jury die naast Mauri Keizer, de voorleeskampioen van Steenbergen in 2017, werd gevormd door juryvoorzitter Hans Schepers (oud-leerkracht), Ingrid de Graaf (Mediaconsulent Markiezaatbieb) en Yannick van den Brand (voorleeskampioen Woensdrecht 2017).

“We letten op nogal wat zaken. Onder andere leestempo, stemgebruik, of er emotie wordt gebracht, of de deelnemer het publiek aankijkt, of alles goed verstaanbaar is en ook of de keuze van het leesfragment origineel is”, zo liet de juryvoorzitter weten.

Zeven voorleeskanjers

Julian Nijssen van De Nieuwe Veste beet voor Steenbergen het spits af. Hij werd gevolgd door Thijs Reijns (Gummarus), Anne Grimscheid (Maria Regina), Robin Visser (Groen Prinsterer), Guus Wetering (Merijntje), Tycho Glandorf (Petrus en Paulus) en Meis Linders (de Zonneberg).

Na rijp beraad besliste de jury in het voordeel van Guus Wetering. Echter niet voordat de overige kandidaten lof was toegezwaaid. Ook zij hadden het prima gedaan, maar er kon slechts één winnaar zijn.

‘Overdonderd’

De elfjarige Guus was na afloop toch wel een beetje overdonderd en moest nog even laten doordringen dat hij met de titel en een grote beker huiswaarts kon keren. “Ik houd van lezen en lees echt elke dag. Daarbij is Tosca Menten mijn favoriete schrijfster en vind ik haar ‘Dummie de Mummie’ boeken wel het leukste. Toch koos de winnaar voor een fragment uit ‘De verschrikkelijke Steen’, overigens ook een boek van Tosca Menten.

“Ik was best een beetje zenuwachtig, maar vond het wel heel leuk om mee te doen”, bekende de nieuwe Voorleeskampioen van Steenbergen. Hij kan zich gaan voorbereiden op het provinciale vervolg van het Nationaal Voorleeskampioenschap. En wie weet lukt het hem om bij winst in die ronde mee te dingen naar de Nationale titel. Daar hopen ook zijn supporters op. Want vader Frank, stiefmoeder Petra, oma Leny en opa Theo waren apetrots op hun kersverse kampioen.

Tekst en Foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl