Gummarusscholieren knutselen kerststukjes voor Afrika-actie

STEENBERGEN – Leerkracht Hilde Baar van de Gummarusschool startte in 2017 haar ondersteuning voor het project ‘Siza Bantwana’ (Help de kinderen). Hierbij zorgen moeders in Zuid-Afrika er voor dat kinderen in Bushbuck Bridge niet langer op straat zwerven in afwachting van de thuiskomst van hun ouder(s). Ze krijgen huiswerkhulp en een warme maaltijd. “Steun aan hun project past in de slogan van onze school: ‘Samen maken we de wereld. Onze leerlingen helpen mee”, zo doet Hilde Baar de doelstelling uit de doeken.

“Dit project is in Zuid-Africa opgestart door een groep moeders. Zij zagen hoe de kinderen na school op straat rondzwierven. De moeders begonnen voor hen te koken en hielden een oogje in het zeil. Ze helpen hen met het maken van hun huiswerk, ondersteunen hen met tal van andere zaken en belangrijk ook, ze zorgen ervoor dat de kinderen tenminste een maal per dag een fatsoenlijke maaltijd krijgen”, vertelt Hilde Baar. “Wij hebben als school dit project geadopteerd. Aanvankelijk via de verkoop van tassen die de vrouwen zelf naaien. We hebben toen geld ingezameld voor een speeltoestel. Daaraan hadden de kinderen zeker ook behoefte”.

Kerststukjes en matrassen

“Dit jaar maakten we kerststukjes die werden verkocht op de kerstmarkt die in Hof van Nassau is gehouden. Met de opbrengst kopen we dit jaar matrassen. Zuid-Afrika kan dan warm zijn, er is ook sprake van nachtvorst. Veel kinderen slapen nu op de koude grond. Een matras zal het slapen comfortabel maken. Een matras kost daar slechts vijf euro. Als we zo’n vier, vijf honderd euro bijeen kunnen krijgen, dan kunnen daar al heel wat matrassen voor worden gekocht. Onze leerlingen ervaren dat we in een bevoorrecht land wonen, met een grote welvaart. En dat ze met een bescheiden bedrag al heel wat kunnen doen. Het is ook niet zo heel moeilijk om wat te betekenen voor een ander”.

Sieraden en kunstwerkjes

De vrouwen van Bushbuck Bridge maken ook zelf sieraden en fraaie kunstproducten. “Ook die kunnen worden gekocht”, aldus Hilde Baar, die de kast in de aula samen met wat leerlingen toont. Ze heeft ook foto’s, gemaakt tijdens haar bezoek aan Zuid-Afrika, dat ze in 2018 bracht. “Die laten zien in welke omstandigheden de mensen in Buchbuck Bridge moeten leven. En hoe ze vervolgens met weinig middelen veel goeds realiseren”.