Gummaruskoor viert 300 jarig bestaan met een jubileumconcert

STEENBERGEN – Het gebeurt niet vaak dat een koor het 300 jarig bestaan mag vieren. Het is het Gummaruskoor uit Steenbergen gelukt deze mijlpaal te halen. Dit werd gevierd met een jubileumconcert in de Gummaruskerk.

Zondagmiddag was het dan zover. Na een jaar van voorbereidingen en extra repetities was de uitvoering van het jubileumconcert. De toegang was gratis en een flink aantal belangstellenden kwam om te genieten van de uitvoering. Het concert was een samenstelling van kerkelijke gezangen, van de geboorte van Christus tot het bereiken van het Koninkrijk. In samenwerking met het klarinetensemble KleZZ uit Zierikzee was een programma samengesteld waarin zang afgewisseld werd met instrumentale muziek.

Verslagen van 300 jaar geleden

Dat het zeker is dat het Gummaruskoor al 300 jaar bestaat staat geschreven in de verslagen van de secretaris die al die jaren bewaard zijn gebleven. Henk Meeuwissen, vice-voorzitter van het koor legt uit dat het koor lange tijd alleen uit heren bestond. “Het dameskoor is 55 jaar geleden opgericht en samen vormen wij het huidige Gummaruskoor. Wij zijn een kerkelijk koor, we begeleiden de zondagsdienst en rouw- en trouwdiensten. Tijdens de Kerstviering en bijvoorbeeld de Paasviering zingt het mannenkoor het Gregoriaanse deel. De dames zingen traditiegetrouw niet Gregoriaans.”  

Gregoriaanse start

Het herenkoor begon het jubileumconcert met twee Gregoriaanse liederen. Vanaf het balkon zong het koor, momenteel bestaand uit 11 leden, de aanwezigen toe. Daarna was het de beurt aan KleZZ. Dit klarinetensemble geeft regelmatig optredens, meestal in Zeenland. Het ensemble begon met een stuk van Johan Sebastian Bach. Het complete koor zong een aantal prachtige stukken. Een van de mooiste nummers, het Ave Maria, maakte grote indruk.

Toekomst onzeker

Hoewel het koor al 300 jaar bestaat is de toekomst voor het Gummaruskoor niet zeker. “De kerkelijke beleving is zoveel minder geworden. Andere koren zijn al opgeheven en ook wij merken dat er bijna geen nieuwe leden meer bij komen,” zo spreekt Henk Meeuwissen zijn vrees uit. Met het veranderen van de cultuur in ons land en het snel afnemen van het aantal gelovigen wordt het steeds lastiger nieuwe leden te krijgen. Erg jammer, want met het verdwijnen van de koren verdwijnt ook een stuk cultuur.

Na afloop van het concert kregen de bezoekers nog een kopje koffie of thee aangeboden. De spanning voor het optreden was verdwenen. Het Gummaruskoor kan terugkijken op een geslaagd jubileumconcert.

Tekst: Tineke Feskens Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl