Gummaruskerk ontvangt bezoekers uit binnen- en buitenland

STEENBERGEN – Ze zetten zich met hart en ziel in voor hun Gummaruskerk. Nu tijdens het hoogseizoen is het kerkgebouw door hun inzet zelfs vier dagen per week open. Tussen 11:00 en 16:00 uur zijn bezoekers op woensdag tot en met zaterdag welkom. Ze worden gastvrij ontvangen door de ‘Gummarusgidsen’. “Wij noemen ons zelf het team ‘Ontvangst en Begeleiding’, zo vertellen Jan Gelten en Harry van Elzakker namens de 45 vrijwilligers die deze ontvangst en begeleiding verzorgen.

De harde kern van het team wordt gevormd door Jan Gelten, Harry van Elzakker en Tom Maniën. “Naast ons is er dus ook een grote groep vrijwilligers. Hun aanwezigheid varieert van één tot enkele dagen. Maar samen zorgen we ervoor dat bezoekers gastvrij worden ontvangen”.

De openingstijden zijn telkens tussen 11:00 en 16:00 uur. In de maanden juli tot en met augustus zijn de deuren geopend van woensdag tot en met zaterdag. In september valt de donderdag weg, in oktober tot en met april gaat de opening terug naar twee dagen: vrijdag en zaterdag. En in mei tot en met juni zijn bezoekers welkom op woensdag, vrijdag en zaterdag.

Nu al gemiddeld 45 bezoekers per dag

“We houden goed bij hoe het bezoekersverloop is. Zo hadden we vorig jaar gemiddeld 41 personen op vrijdagen. Nu zitten we op 45 bezoekers per dag en dit aantal zal de komende weken nog zeker stijgen, want dan verwachten we de piek”.

Naast veel landgenoten ook bezoekers uit het buitenland

“De meeste bezoekers komen van elders. 27 Procent van hen komt uit het buitenland. Amerikanen, Engelsen, maar ook bezoekers uit Chili, Bolivia, Zuid Afrika, Duitsers en Fransen. 12 procent is woonachtig in onze gemeente, de meeste bezoekers komen uit ons eigen land, vanuit zowat elke denkbare plaats. Daarnaast gasten van de campings en bezoekers die met hun boot in de haven gaan liggen.”, vertelt Jan Gelten. Hij hoort van de buitenlanders die hier komen wat de reden is: ze zien de Gummarus namelijk van ver af al staan en dat wekt hun interesse.
“Laatst hadden we hier Amerikanen. Die deden in vier dagen even Europa. Ze noemden de steden: Rome, Wenen, Parijs, Amsterdam. Waarom ook Steenbergen? De Gummaruskerk is vanaf de A4 – zeker wanneer je vanuit de richting Bergen op Zoom komt – enorm zichtbaar. ‘We saw this huge church en thought let’s pay him a visit’, zo vertelden die Amerikanen”.
Bijzondere bezoekers zijn ook leden van de Cuypersvereniging. Die willen veel over de Gummarus weten.

Beroemde architect

En daarmee is er meteen een opstapje naar de architect die het ontwerp van de Gummaruskerk heeft geschetst: de beroemde Pierre Cuypers. Het was zijn laatste kerkontwerp. De bouw startte in 1901 en werd uitgevoerd door de zoon Joseph van Pierre Cuypers, die samen met Jan Stuyt het ontwerp uitwerkte.
Hoewel gebouwd op 1100 houten palen bleek het gebouw te zwaar voor de ondergrond en begon te verzakken. Om dat te stoppen werden in 1928 extra kapellen en nissen aangebouwd.
 “Als je hier in de kerk naar boven kijkt dan zie je veel wit stuc werk. De bedoeling was om hier muurschilderingen op te maken, maar daarvoor ontbrak het geld”, weet Harry van Elzakker. Hij is de bouwman van de Gummarus en springt ook geregeld als gids bij. “Weet je trouwens dat de laatste restauratie is uitgevoerd door de kleinzoon en naamgenoot van Pierre Cuypers?”.

Bezoek uit Londen

Vanochtend – woendagochtend – bezochten ook drie jongeren uit Londen de Gummarus. Jan Gelten geeft hen wat toelichting. “Weet je trouwens dat in London een kerk staat die heel erg op de Gummaruskerk lijkt? Dat vertelde een bezoeker uit die plaats. Hij kwam speciaal naar Steenbergen om de Gummarus te zien”

Ook rondleiding mogelijk

“Bij de reguliere bezoekers beantwoorden we veelal hun vragen. Soms gaan die ook over meer kerkelijke zaken en gelukkig kunnen we daar ook goed antwoord op geven. Bij veel beelden staat een beschrijving. Overigens gaan we tijdens een rondleiding – die op afspraak kan worden gegeven – veel dieper op alles in. In zo’n anderhalf uur komt men dan veel over de kerk te weten”.
En voor belangstellenden is er een folder gemaakt waarin zaken worden beschreven. De belangstellenden kunnen ook even de VVV-post bezoeken, die dezelfde openingstijden hanteert. Daar krijgen ze ook alle info over de gemeente en haar omgeving.

Foto: Jan Gelten en Ad van Elzakker ontvingen afgelopen woensdagochtend ook drie jongeren uit Londen. Ook zij toonden interesse in de Gummarus.
Foto: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant
Door: Peter Vermeulen