Gummarus maakt de wereld groener

STEENBERGEN – Het kan zijn dat het u ontgaan is, maar het is vandaag Nationale Buitenlesdag. De peuters en kleuters van de Gummarusschool in Steenbergen-Zuid hebben op deze dag in ieder geval één nieuw woord buiten geleerd: ceremonie. Die vond daar vanmiddag namelijk plaats op het schoolplein. De driejarige Pip en Jayden van zes knipten met een grote, gele schaal een lint door en openden zodoende de spiksplinternieuwe natuurspeeltuin van de school.

Direct na de opening werd de proef op de som genomen of de speeltuin wel peuter- en kleuterproof is. Dat bleek absoluut het geval. Het kids-domein is opgebouwd uit natuurlijke materialen en veel groen wat zorgt voor een avontuurlijke en leerzame omgeving. “Daar zal ook echt wel eens een buil en een schram bij horen, maar dat is prima. Dat hoort bij het leven,” aldus juffrouw Carla die met plezier toekeek hoe de mini-mensjes zich vermaakten.

Krioelen

Volgens directeur Wietse Visser heeft de speeltuin vele voordelen. “Wateroverlast is een groot probleem in deze wijk en door een groot deel van de bestrating eruit te halen en te vervangen door zand, houtsnippers en beplanting, dragen we een stukje bij aan de oplossing. Ook beestje krioelen liever in planten en bomen dan op tegels dus voor hen is dit schoolplein ook heel goed.”

De directeur benadrukte dat het plein niet alleen voor de flora en fauna goed is, maar vooral voor de kinderen. “Van samen met elkaar gezellig buitenspelen, word je gelukkiger. Er is minder ruzie en er wordt minder gepest. Dat heb ik niet zelf verzonnen, dat is echt gebleken uit onderzoek.”

Groente en fruit

Hoewel het plein al helemaal af oogt, is er nog één wens die vervuld moet worden. “Ook groente en fruit groeit aan planten en bomen. Die zullen er binnenkort nog bijkomen.” Dit tot vreugde van Joost Barendrecht die namens IVN Natuur en Educatie van de partij was. Samen met Jantje Beton ijvert IVN voor gezonde speelpleinen en de nieuwe oase van de Gummarus past perfect binnen dat kader.

Vlag in top

Het plein is mede tot stand gekomen dankzij een subsidie van 14.000 euro van de provincie Noord-Brabant uit het project Schoolpleinen van de Toekomst. De hoveniers van het Steenbergse Visio Vireo hebben samen met de school nagedacht over de inrichting van het plein. Als bedankje voor al dat extra werk, mocht directeur John Bijlsma een vlag in de top van het speelhuisje steken. Daarop stond het  motto van de Gummarus te lezen ‘Samen maken we de wereld’, voor de gelegenheid aangevuld met het woord ‘Groener’.