Gummarus helpt kinderen van Sizabantwana

STEENBERGEN – “Doen jullie weer mee?”, vroeg Professor Reineth Prinsloo uit Pretoria dinsdagmorgen aan het eind van haar presentatie over het kinderproject Sizabantwana. Een luid en welgemeend ‘JA” klonk als één stem uit de monden van de leerlingen van groep 8 van de Gummarusschool. Voor het tweede achtereenvolgende jaar zal de school zich inzetten voor deze Zuid-Afrikaanse kinderen die leven in hutjes zonder elektriciteit, verwarming of stromend water en niet zelden zelfs zonder ouders. Met de verkoop van ambachtelijk vervaardigde artikelen door moeders uit die streek, hopen zij een mooi bedrag voor hen bijeen te krijgen.

De verbinding tussen Steenbergen en Zuid-Afrika kwam tot stand dankzij leerkracht Hilde Baar die aangesloten is bij een internationale organisatie ter bevordering van groepsnetwerken. Zij kwam in contact met Reineth Prinsloo en raakte onder de indruk van haar werk voor Sizabantwana. Wietse Visser, directeur van de Gummarus, werd door het enthousiasme aangestoken. “We vinden het belangrijk om onze leerlingen klaar te stomen voor hun plek in de samenleving als wereldburger. Het motto van onze school is niet voor niets “Samen maken we de wereld.”

McDonalds

Vorig jaar kwamen beide werelden voor de eerste keer bij elkaar. De leerlingen van groep 8 van de Gummarus verkochten handgemaakte sieraden en tassen uit Zuid-Afrika en maakten op hun beurt zelf t-shirts voor de kinderen van Sizabantwana. De verkoop leverde een bedrag van 400 euro op en daarvan, zo leerden de kinderen dinsdag van professor Prinsloo, kunnen veertig arme gezinnen een week lang eten. “En dan te bedenken dat één McDonalds maaltijd hier al 5 euro kost,”  hield de professor met charmant Zuid-Afrikaans accent de kinderen voor.

Korrel zand

Hilde Baar heeft vorig jaar persoonlijk kennis gemaakt met het project en dat heeft diepe indruk gemaakt. “Je ziet daar dat zo’n klein bedrag een enorm verschil maakt.” Volgens Baar is het zeker geen druppel op de gloeiende plaat. “Het zal niet alle problemen oplossen, maar wanneer je niets doet, verandert er zeker niets. Je kunt beter bedenken dat een oceaan begint met de eerste druppel en het strand met een eerste korrel zand.” 

Vanuit een speciale kast op de Gummarusschool verkopen de leerlingen Zuid-Afrikaanse tassen en sieraden voor Sizabantwana.

Porfessor Prinsloo uit Pretoria liet de kinderen kennis maken met hun leeftijdsgenoten van Sizabantwana. Het maakte flink indruk op de kids.

Door: Dasja Abresch