‘Gummarus digitaal’ wint kunstwedstrijd van werkgroep Behoud Gummaruskerk

STEENBERGEN – “Gaat het om de ‘liefde’ voor de Gummaruskerk of ligt de nadruk bij de beoordeling om de kunstwerken zelf”, zo vroeg de jury zich afgelopen zaterdagmiddag nog eens duidelijk af toen ze de inzendingen voor de Kunstwedstrijd moest beoordelen. Het ging om de kunst, want de liefde voor de kerk meten is niet echt mogelijk. Die is er bij alle inzenders zeker. “Wij kijken dagelijks vanuit ons bed zo op deze prachtige kerk. Die heeft bij ons het hele leven lang een rol gespeeld”, zo verwoordde het echtpaar Ooms uit het Doktersdreefje. Ook zij hadden een kunstwerkje ingestuurd.

De jury – met Sandra Houtepen, Hans de Korte, Peter Vermeulen en Esther Prent – mocht leuke kunstwerkjes beoordelen. Zo leverde Ger Plasmans een viertal werkstukjes in: hand verricht graveerwerk op diverse objecten, maakte Jos Buys-Letens een kijkdoos met binnenverlichting waarin de kerk centraal staat, had Jan Ooms de Gummarus op linnen en maakte kunstenares Elly Zwijgers een keramische schaal met de afbeeldingen van markante Steenbergse gebouwen, waaronder de Gum.
Theatergroep D’Ouwe Stukke zond twee sfeervolle liederen in waarin vooral ook de liefde voor de plaats naar voren kwam. Toon van Drunen vestigde de aandacht op vier bijzondere tegels van de Gummaruskerk en Martijn Valk won uiteindelijk met zijn schilderij ‘Gummarus digitaal’.

Pluim op de hoed

Nadat Lotte Suijkerbuijk namen de projectgroep Behoud Gummaruskerk de aanwezigen gewezen had op het belang om de kerk als ontmoetingsplek voor de gemeenschap te maken en zo een toekomst te kunnen waarborgen stak wethouder Esther Prent een pluim op de hoeden van de inzenders. Van elk ingezonden werk schetste zij de indruk die dit op haar en de jury maakte en ze bedankte de inzenders voor hun bijdrage. Alle deelnemers ontvingen een klaproos schildje en winnaar Martijn Valk mag een boottocht met picknickmand over de Vliet gaan maken. Ook krijgt hij een miniatuur holografische versie in glas van de Gummaruskerk.