Grote schade na inbraak bij Joannes de Doperkerk

NIEUW-VOSSEMEER – De Joannes de Doperkerk in Nieuw-Vossemeer is in de nacht van zondag op maandag het doelwit geweest van inbrekers, die voornamelijk grote schade toebrachten aan de kluizen in het godshuis aan de Achterstraat.

Volgens bestuurslid Adrie Hommel van de overkoepelende Sint Anna-parochie valt nog niet precies te zeggen hoe hoog de kosten precies zullen uitvallen. Dat hangt onder meer af van de noodzakelijke reparaties.

Uit een werkplaats op de begraafplaats is voor enkele honderden euro’s aan gereedschap gestolen. In de kerk zelf, waar de inbrekers binnen kwamen door een beveiligd wc-raam open te breken, probeerden de ongenode gasten zich toegang te verschaffen tot de beide kluizen.

,,In één geval lukte dat. Maar van de kostbaarheden die zich in de kluis bevinden, zoals monstransen, hebben zij gelukkig niets meegenomen,’’ aldus Hommel. De andere safe kregen de daders niet open, maar vanwege de toegebrachte schade zit de kerk nu met hetzelfde probleem. ,,De leverancier zal eraan te pas moeten komen om dit probleem te verhelpen, anders kunnen we niet eens bij de sleutel van het tabernakel waarin de hosties liggen.’’

Braakschade is er verder aan een deur die de inbrekers forceerden om de kerk te kunnen verlaten.

,,Onze vrijwilligers van de kerkhofploeg en de besturen van zowel de katholieke geloofsgemeenschap in Nieuw-Vossemeer als de Sint Anna-parochie zijn zeer verbolgen over het feit dat we weer met grote financiële schade te maken krijgen als gevolg van een inbraak, want dit is al drie keer eerder gebeurd,’’ vervolgt Hommel, volgens wie er ook in gemeenschapshuis De Vossenburcht dezelfde nacht trouwens een ('mislukte') poging tot inbraak heeft plaatsgevonden.