Grote prijs Steenbergen, mooie afsluiting wielerseizoen

STEENBERGEN – De laatste wielerkoers van het seizoen had alles wat een wielerwedstrijd nodig heeft. Veel onderdelen, van een tijdrit tot puntenkoers, van jeugd tot junioren dames én heren. Naast de winnaars van de dagkoers werden ook de kampioenen van de Topcompetitie gehuldigd.

‘Een knipoog nog vóór de start’

Al vóór dag en dauw waren vrijwilligers  van Stichting wielercriterium aan de slag om het parcours van de Grote prijs Steenbergen in orde te maken. Vrachten met dranghekken werden geplaatst en de finishlijn werd nauwkeurig op het wegdek van de Kapelaan Kockstraat  aangebracht. In ‘De Knotwilg’ kwamen renners zich inschrijven voor hun programma voor deze laatste wedstrijd op de wielerkalender van 2021. Een dag waar nog veel beslissingen zouden vallen, een dag waar kampioenen gehuldigd zouden worden. Het programma begon met de tijdrit voor jeugd in diverse categorieën. De jeugdrenners streden voor wat ze waard waren in de categorie veertienjarigen boekte Brent Jongenelen, een talent uit Steenbergen het eerste lokale succes. Hij ging met de eerste prijs aan de haal. De junior vrouwen werken een omnium af, dat zijn een tijdrit en een puntenkoers, die gecombineerd een winnaar opleveren. Er stond voor de aanwezige dames meer op het spel dan de dag winst, want in het overall klassement, de Topcompetitie, was nog van alles mogelijk. De tijdrit werd ’s morgens verreden. Babette van der Wolf was de snelste, gevolgd door Carmen van der Veen en Nienke Dullemond. Deze drie dames gingen onderling de strijd aan tijdens de puntenkoers. Voorafgaand aan het startschot vertelde Babette van der Wolf over haar belevenissen tijdens de tijdrit. Heel relaxed stond ze de speaker te woord. Nog een knipoog en een vrolijke lach naar het publiek en de dames gingen van start. Er moesten 3 rondes afgelegd worden en bij elke doorkomst werden de punten verdeeld. De eerste doorkomst kwam op naam van Van der Wolf. Nienke van der Veen schreef de volgende twee sprints op haar naam. Dit had een gelijke stand in punten over beide onderdelen tot vervolg. De spanning liep op, maar uiteindelijk gaf de tijdrit van Babette van der Wolf de doorslag. Zij mocht het hoogste podium betreden. Daar mocht ze meteen blijven staan, want deze talentvolle dame werd kampioen in de Topcompetitie.

‘Het lijkt wel Parijs-Roubaix’

Om even vóór tweeën stelden de junior mannen zich op voor hun rit van ruim 115 km. Op de eerste rij stond Roan Konings, de man die, als hij de koers zou uitrijden, de kampioenstrui uitgereikt zou krijgen. “Ik hoop dat het goed gaat vandaag” vertelde Konings. “Want vorige week heb ik een harde val gemaakt. Ik hoop dat de knie het houdt.” Die val kwam vorige week hard aan. De renner zat in een rolstoel tijdens de huldiging. Daar was zondag weinig meer van te merken. Zodra het startschot, gegeven door wethouder Prent, viel zette Konings samen met nog ruim 150 andere renners aan voor hun wedstrijd. Een zware wedstrijd waarin de speaker regelmatig melding maakte van valpartijen, demarrages en uitvallers. Het publiek zocht tijdens de vaak felle regenbuien een droge plek op, maar voor de renners was er geen ontkomen aan. Na ruim anderhalf uur kwam een kopgroep van negen renners voor de eerste keer over de finish. Nog 6 rondjes rond de kerk te gaan. In de kopgroep zat Nino de Jong. Een lokale renner, bezig aan zijn tweede seizoen bij de junioren. In de achtervolgende groep zat Roan Konings. Hij loerde op een kans de sprong richting kopgroep te wagen. Het publiek werd steeds op de hoogte van de ontwikkelingen gehouden. De spanning onder de supporters groeide per minuut. Met nog drie rondjes te gaan bestond de kopgroep nog uit 5 renners, bij de laatste doorkomst waren Joren de Gruijter, Stef Koning en Nino de Jong de mannen die voor de winst gingen. Haast onherkenbaar passeerden de mannen de jurywagen. “Het lijkt wel Parijs-Roubaix!  Wat zien de mannen eruit!” schalde de speaker. Voor de fans breken zenuwslopende minuten aan. Zouden ze bij elkaar blijven? Wie komt als eerste de bocht door? Het werd Nino de Jong. Met een spijtende demarrage in de laatste 2 km wist hij Gruijter en Koning ruim vóór te blijven. Luidkeels aangemoedigd door het publiek kwam hij met een schreeuw van blijdschap over de finish. Zijn eerste overwinning kon op zijn palmares worden bijgeschreven. Na het in ontvangst nemen van de beker mocht de Jong plaatsmaken voor Roan Konings. Want ondanks zijn blessure had hij een uitstekende koers gereden en mocht ook hij de kampioenstrui in ontvangst nemen.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Beelden bij dit artikel