Grote kunstexpositie in Gummaruskerk tijdens Jaarmarkt

STEENBERGEN – Kunst wordt in Steenbergen langzaam maar zeker met een steeds grotere K geschreven. Het kunst en cultuur platform en de plaatselijke afdeling van Stichting Kunstforum (Bergen op Zoom) timmeren dan ook op veel manieren hard aan de weg. De kar wordt met name getrokken door Sandra Houtepen-Strong, die zich momenteel onder meer toelegt op de organisatie van een exclusieve expositie in de Gummaruskerk, tijdens de Jaarmarkt van vrijdag 5 t/m zondag 7 september.

Hoewel Kunstforum en het kunst en cultuur platform zich richten op alle stijlen en kunstenaars van elk niveaus, moet er ‘in zo’n prachtige entourage natuurlijk wel iets bijzonders te zien zijn’, stelt Houtepen. ,,Maar wél voor een zo breed mogelijk publiek en voor iedereen gratis toegankelijk.’’

StadHaven

Het verzoek voor de tentoonstelling kwam vanuit de Jaarmarkt-werkgroep van Retail Platform Steenbergen (RPS), waarop Kunstforum in overleg trad met de activiteitencommissie van de Gummaruskerk, die graag haar medewerking verleende aan het initiatief. De expositie sluit naadloos aan op de kunstetalages en de kunstbanieren, waarmee Kunstforum doorlopend het gewenste culturele tintje geeft aan plan StadHaven. In hetzelfde kader paste de kunstmarkt – Mont Martre – die in juni plaatsvond, in combinatie met het jaarlijkse zomerconcert van muziekvereniging Volharding.

Zo lokaal mogelijk

Dit alles gebeurt zoveel mogelijk voor en door lokale kunstenaars. Voor de Jaarmarkt-expo in de Gummaruskerk heeft Houtepen echter ook over de gemeentegrens heen gekeken, maar ze is wel dicht bij huis gebleven. De zeven deelnemers zijn Rob Schneider (Steenbergen, schilderijen), Herman de Pagter (Steenbergen, fotografie), Karin Starmans (Dinteloord, beelden), Tonnie Joxhorst (Bergen op Zoom/coördinator van de Stichting Welzijn Ouderen Steenbergen, beelden), Jenny van Herwijnen-Schepers (Bergen op Zoom, schilderijen), Greet van Beers (Ossendrecht, schilderijen) en Jos Vanderhoven (Elen/België, gedichten).

Fototentoonstelling komt thuis

Laatstgenoemde komt van verder weg. ,,Ik ken hier in de omgeving namelijk geen dichters,’’ zegt Houtepen, die bij haar vrijwillige werkzaamheden voor Kunstforum en het kunst en cultuur platform wat extra hulp goed kan gebruiken.

Want er staat de komende tijd nog veel meer op stapel, zoals van half september tot half oktober een grote foto-tentoonstelling van studenten van kunstacademie St. Joost in Breda, die hiervoor gebruik hebben gemaakt van de archieven van de vroegere Steenbergse fotografen Van Mechelen en Verschuren.

Dementievriendelijk

In samenwerking met de Stichting Welzijn Ouderen Steenbergen en RPS komt er dit najaar ook een project waarbij lokale kunstenaars het levensverhaal van licht dementerende senioren gaan ‘vertalen’ in kunstwerken, die vervolgens op verschillende locaties in de binnenstad zullen worden geëxposeerd. Hiermee haakt men in op de dementievriendelijke gemeente waartoe Steenbergen zich ontwikkelt. Op de rol staat verder ook nog de implementatie van cultuureducatie op scholen.

Foto: Een schilderij van de Steenbergse kunstenaar Rob Schneider, één van de deelnemers aan de Jaarmarkt-expositie in de Gummaruskerk, die vrijdag 5 september om 15.00 uur officieel wordt geopend door notaris Nico Eskes en dan vanaf 16.00 uur voor alle belangstellenden vrij toegankelijk is.